Spierkrampen in de benen; een veel gehoorde klacht in de podologiepraktijk

Spierkrampen in de benen; een veel gehoorde klacht in de podologiepraktijk

Wat zijn spierkrampen?

Spierkrampen zijn onwillekeurige samentrekkingen van spiervezels, waardoor bewegen even niet mogelijk is. Spierkrampen treden plotseling op en zijn meestal onschuldig maar kunnen wel flink pijnlijk zijn. Vaak treden ze op in de nacht.

Waardoor kunnen spierkrampen ontstaan?

De oorzaken van spierkrampen kunnen heel divers zijn, namelijk:

 • Overbelasting
 • (zitten of liggen in) Een verkeerde houding
 • Sporten (zonder goede warming up)
 • Vermoeidheid
 • Uitdroging
 • Als bijwerking van medicatie, bijvoorbeeld bij plaspillen(diuretica) of cholesterolverlagende middelen (statines)
 • Neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld neuropathie)
 • Schildklierproblemen
 • Hormonale aandoeningen
 • Zwangerschap
 • Veroudering
 • Trauma
 • Slechte bloedcirculatie
 • Kou
 • Vitamine C en B12 tekort en/of mineralen tekort
 • Hypertensie
 • Diabetes mellitus
 • Het dragen van schoenen met hoge hakken
 • Het dragen van te strakke schoenen

Wat kunt u doen aan spierkrampen?

Tijdens de spierkramp helpt het om de spier te strekken, te masseren of te wrijven. Ook kunt u een klein beetje keukenzout onder de tong leggen. Dit herstelt de natrium-kalium balans waardoor de kramp binnen een paar seconden afneemt.

Om spierkrampen te voorkomen kunt u een aantal dingen doen:

 • Voldoende drinken.
 • Zorgen voor een evenwichtige voeding met voldoende mineralen en vitaminen die een belangrijke rol spelen bij de functie van spieren, zoals calcium, kalium, magnesium en natrium (goede bronnen zijn onder andere verse groene (blad)groenten, noten, avocado, fruit, peulvruchten, zaden en pure chocola).
 • Magnesium voetbaden nemen, liefst voor het slapen gaan.
 • Voedingssupplementen zoals Magnesium(tauraat) en PEA (palmitoylethanolamide) kunnen spierkrampen verminderen. Dit is ook als crème of gel verkrijgbaar.
 • Een stuk (sunlight) natuurzeep in uw bed leggen.
 • Geen hoge hakken of knellende schoenen dragen.
 • Voeten warm houden.
 • Voeten in beweging houden.

Heeft u last van spierkrampen?

Herkent u zich in deze klachten? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Verandering van de voet tijdens zwangerschap

Verandering van de voet tijdens zwangerschap

Pijn- en vermoeidheidsklachten

Begin 2018 kwam een mevrouw bij mij op de praktijk voor controle. Een bekend gezicht, deze patiënt was tijdens mijn stage in 2013 ook geweest voor voetklachten na haar zwangerschap. De casus was destijds dusdanig interessant om mijn eind stageverslag aan te wijden.

In het kort: de patiënt kwam binnen met pijn en vermoeidheid aan de binnenzijde van haar voetboog, binnenzijde van de enkel en het onderbeen. Voldoende klachten om een voetonderzoek te laten plegen.

Verandering van de voet tijdens zwangerschap

Een grotere schoenmaat

Mevrouw was net bevallen en had tijdens haar zwangerschap een behoorlijke verandering van haar voet opgemerkt: een grotere maat schoenen! Uit het voetonderzoek bleek dat mevrouw een duidelijke hypermobiliteit in haar voeten had ontwikkeld, waardoor zij platvoeten (Pes Planus) en scheefstand aan haar grote teen (Hallux Valgus) kreeg. Deze afwijkingen waren niet aanwezig voor haar zwangerschap.

De link tussen zwangerschap en voetklachten ben ik tijdens mijn studie niet vaak tegengekomen en het leek mij een uiterst interessant onderwerp om meer over te weten. Zwangere vrouwen klagen niet snel over voetklachten, het zijn immers bekende zwangerschapsverschijnselen. Die horen er bij, wordt vaak gedacht! Waarom verandert dan de schoenmaat? De voeten worden echt niet groter, maar wat gebeurt er wel? Na wat speurwerk kwam ik een paar verhelderende onderzoeken tegen.

Voetverandering bij 60% van de zwangere vrouwen

Zo was een onderzoek van Neil A. Segal (Am J Phys Med Rehabil 03-2013) dat heeft aangetoond dat ruim 60% van zwangere vrouwen een blijvend voetverandering hebben aan overgehouden na hun zwangerschap. Als je dit cijfer gaat omzetten in Nederlandse maatstaven, dan betekent het dat er in 2017 ruim 100.000 Nederlandse vrouwen mee te maken hebben (bron. Geboortecijfers CBS 2017).

In verschillende onderzoeken wordt het hormoon 'Relaxin' benoemd. Dit hormoon heeft de eigenschap om de collageen structuren te veranderen, met als gevolg meer laxiteit van pezen, ligamenten en gewrichtskapsel. De dragende functie van de voeten vermindert, waardoor er verzakking ontstaat.

Uit een Zweeds onderzoek van P. Kristiansson (Am J obstet Gynecol 11-1996) is gebleken dat bij de 12e week van de zwangerschap het hormoongehalte het hoogst is. Drie maanden na de geboorte is dit hormoon niet meer traceerbaar.

Behandeling van de klacht

Met deze wetenschap hebben wij toen besloten om steunzolen toe te passen in combinatie met schoenadvies. Daarnaast is haar sportintensiteit, waarbij er veel gesprongen wordtm drastisch verlaagd. In overleg met de fysiotherapeut zijn wij ook gestart met intrinsieke voetspier oefeningen.

Mijn advies: loop niet te lang door met voetklachten tijdens zwangerschap, maar laat je goed informeren door een (register)podoloog of podotherapeut.

Heeft u last van voetklachten?

Bent u momenteel zwanger en herkent u zich in deze klachten? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Voetproblemen bij ouderen

Voetproblemen bij ouderen

Veranderingen die optreden bij het ouder worden

De verwachting is dat rond 2030, 22% van de bevolking ouder is dan 65 jaar. Ongeveer 80% van deze mensen hebben één of meerdere chronische gezondheidsproblemen. Voetklachten behoren tot één van deze gezondheidsproblemen. De oorzaak ligt in de structurele en functionele veranderingen die optreden bij het ouder worden.

Kenmerken van de oudere voet

Kenmerken die direct in verband kunnen worden gebracht met de oudere voet zijn:

Bovengenoemde kenmerken kunnen direct klachten aan de voeten veroorzaken, zoals pijnklachten, functiestoornissen, standsverandering voet/tenen waardoor er drukplekken kunnen ontstaan, huid/nagelproblemen en mobiliteitsklachten.

Behandelingen

Belangrijk is om te onderzoeken waardoor klachten ontstaan. In veel gevallen kan een corrigerende- of druk verdelende steunzool vervaardigd worden met demping of een protectieve of correctieve siliconeorthese bij teenstandsafwijkingen. Een behandeling kan ook bestaan uit een verwijzing naar een medisch pedicure of een schoenadvies.

Heeft u last van voetklachten?

Wordt u een dagje ouder en herkent u zich in deze klachten? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Een pijnlijke enkel, wat nu?

Een pijnlijke enkel, wat nu?

Over enkelklachten

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een pijnlijke enkel. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt in traumatisch en niet-traumatisch, kortom is er (recentelijk) een ongeluk gebeurd. Wellicht het meest bekende ongeluk van de enkel is het verwikken ofwel “inversie trauma”. Waarbij de structuren aan buitenzijde (lateraal) van de enkel opgerekt worden en mogelijk beschadigingen. Andersom kan ook, een “eversie-trauma”, maar dit ongeluk komt minder vaak voor.

Hieronder een aantal structuren die beschadigd kunnen raken bij een inversie-trauma, de bijhorende symptomen en eventuele behandeling(en).

Verschillende structuren

Aan de buitenzijde van enkel bestaan drie enkelbanden (ligamenten), meestal beschadigt ‘de voorste’ van deze drie bij een inversie-trauma. Ook kunnen er blessures ontstaan van de pezen aan de buitenzijde van de enkel, de peroneuspezen. Deze worden opgerekt door de verzwikking, waarbij meestal kleine scheurtjes (micro-ruptuurtjes), maar soms ook grotere scheuren (rupturen) ontstaan. Regelmatig gaan blessures van enkelbanden en pezen samen.

Tijdens ongelukken met grotere impact kan bot en/of kraakbeen beschadigen, zoals een barstje, een breuk of kleine stukjes van bot kunnen losraken. Als er kleine stukjes bot en kraakbeen loslaten binnen het gewricht, worden dit ook wel “gewrichtsmuisjes” genoemd. Het is ook mogelijk dat een stukje bot afscheurt ter plaatse van de aanhechting van pees of enkelband, dit wordt een “avulsie-fractuur’ genoemd.

Gescheurde peroneuspees

Gevolgen en symptomen van enkelklachten

Instabiele enkel

Een ingescheurde of volledig gescheurde enkelband kenmerkt zich meestal door een (snel ontstane) zwelling gepaard met een bloeduitstorting. Na letsel van enkelbanden en pezen kan een instabiele enkel ontstaan. Regelmatig genoemde klachten zijn problemen en pijn tijdens het lopen op oneffen terrein ( bos, aflopende stoep) en is het moeilijk en/of pijnlijk om op één been te staan.

Slotklachten van de enkel

Losse stukjes bot of kraakbeen kunnen slotverschijnselen veroorzaken, hierbij schiet het enkel gewricht plotseling “op slot” en kan het niet of nauwelijks bewogen worden. Deze slotklachten kunnen ook plotseling weer opheffen. Het op slot schieten kan gepaard gaan met felle steken.

Enkelslijtage

De symptomen van kraakbeenbeschadigingen verschillen per persoon. Mogelijke symptomen zijn startklachten in de ochtend of tijdens het begin van bewegen, pijn in rust en een gezwollen gewricht. Op langer termijn kan schade van het kraakbeen resulteren in (artrose).

Behandeling van enkelklachten

Het is belangrijk om te beoordelen wat er beschadigd is en in welke ernst, maar ook in welke mate er beperkingen zijn. Doorgaans wordt een letsel van enkelbanden en pezen niet-operatief behandeld en speelt fysiotherapie een belangrijke rol. Daarnaast kunnen therapiezolen, schoeisel, tapen en/of een brace een toegevoegde waarde bieden. Grotere rupturen van pezen kunnen eventueel wel operatief behandeld worden.

Voor kraakbeenbeschadigingen bestaan verschillende operatieve en niet-operatieve behandelingen. Niet operatief door middel van medicijnen en injecties. Operatief is het mogelijk kraakbeendefecten “aan te prikken”, verder kan het gewricht worden schoongemaakt, vervangen door een kunstgewricht of desnoods worden vastgezet. Ook in deze gevallen kunnen therapiezolen, schoeisel, tapen en/of een brace pijnklachten en beperkingen verminderen.

Heeft u een pijnlijke enkel?

Zijn de bovenstaande enkelklachten herkenbaar? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Zwemster met voorvoetpijn

Zwemster met voorvoetpijn

Enige tijd geleden kreeg ik een ongeruste moeder met haar 14 jarige dochter op consult. De klacht: veel pijn aan de linker voorvoet en dan met name naar richting de tenen, maar de meeste pijn zat toch aan het voorste deel onder de bal van de voet. Palperen en druk bevestigden de pijn.

Zwemster met voorvoetpijn

Oorzaak van de klacht

Bij de vraag of de patiënt zich kon herinneren wat dit zou hebben veroorzaakt, herinnerde zij zich geen moment van korte felle pijn. Op de vraag of zij aan sport deed was het antwoord: zwemmen, 4 à 5 keer per week.

Na diverse testen leek alles te wijzen op een plantaire plaat probleem, maar met een leeftijd van 14 jaar en geen trauma bekend, was ik niet overtuigd.

Toevallig was vriendin en collega Angelique Bekkema deze dag aan het meekijken en voerden we samen verder lichamelijk onderzoek uit. Het resultaat bleef echter steeds hetzelfde: plaatselijke pijn onder de bal van de voet.

We vroegen de patiënt waarom zij 4 à 5 keer per week zwemt. De aap kwam al snel uit de mouw. Zij doet op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen. Heel fanatiek en bezig met een zwaar trainingsschema voor (hopelijk) een plaats in de aankomende Nederlandse selectie. Met deze informatie werd het verhaal omtrent haar blessure gelijk duidelijker.

De enige vraag die nog gesteld moest worden was met welke voet zij start, vanaf het startblok. De patiënt is rechtshandig dus ik ging er eigenlijk vanuit dat zij hiervoor haar rechtervoet zou gebruiken. Fout, ze start met haar linkervoet. Daarmee is de verdenking van een plantaire plaat probleem rond.

We toverden de podobaroscoop om tot startblok en vroegen haar om te laten demonstreren hoe zij start. Het was direct duidelijk te zien dat zij haar tenen om de rand van het startblok krulde. Vervolgens zet de patiënt zich met volle kracht af op deze rand.

Echografie voor diagnose

Om de verdenkingen te bevestigen is er na overleg besloten haar te verwijzen naar vriend en collega Peter van de Dasselaar voor een echo. Op deze echo was te zien dat er teveel bewegingsruimte zit in het MTP-II gewricht (het gewricht waar een middenvoetsbeen samen komt met een teenkootje).

Behandeling van de klacht

Advies voor rust, steunzolen, tapen en interventie fysiotherapie hebben haar weer op weg geholpen. Door de fysiotherapeut is zij onder andere geholpen bij het veranderen van de manier waarop zij start van het startblok.

Last van voorvoetklachten?

Heeft u last van voorvoetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Fibromyalgie: wat is het?

Fibromyalgie: wat is het?

Over fibromyalgie

Reuma wordt onderverdeeld in verschillende categorieën. Fibromyalgie valt onder de categorie weke delen reuma, hierbij zijn pijnklachten aanwezig in het bindweefsel zonder vergroeien of teken van een ontsteking.

Fibromyalgie valt ook onder het SOLK, dit staat voor onverklaarde chronische pijn of Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Fibromyalgie: wat is het?

Oorzaak van fibromyalgie

Fibromyalgie is een veelvoorkomende vorm van reuma, de oorzaak is momenteel nog onbekend, er zijn wel verschillende meningen over de oorzaak, maar deze worden nog nader onderzocht.

Klachten van fibromyalgie

De klachten die een patiënt door fibromyalgie ondervindt kunnen heel erg wisselen. Klachten die veel voor kunnen komen bij fibromyalgie zijn:

 • Pijn, met name in spier en bindweefsel en rondom de gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Krachtverlies
 • Stemmingswisseling, bijvoorbeeld concentratie problemen, vergeetachtigheid en depressies
 • Slaapstoornis
 • Ochtendstijfheid bij het opstaan of bij een langere periode zitten
 • Tintelingen in arm of benen
 • Geheugenverlies

Behandelingen van fibromyalgie

Bij fibromyalgie worden de symptomen behandeld omdat er geen genezing plaats zal vinden. De (register) podoloog of podotherapeut kan helpen bij het verbeteren van de voetstand en adviezen geven met betrekking tot schoeisel.

Bij patiënten met fibromyalgie is er meestal geen specifieke voetafwijking kenbaar. Een patiënt met fibromyalgie kan alle voetklachten krijgen die een persoon zonder fibromyalgie ook kan krijgen. Wel is het zo dat mensen met fibromyalgie een langzamer herstel doormaken.

Multidisciplinaire teams

Een voorbeeld van behandelaars waarmee fibromyalgie patiënten mee in aanraking komen zijn:

 • Huisarts met GGZ POH
 • Fysiotherapeut
 • Psycholoog of psychiater
 • Oefentherapeut
 • Reumatoloog of reumaverpleegkundige
 • Pijnpoli
 • Ergotherapeuten

Last van fibromyalgie?

Heeft u last van fibromyalgie? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Vermoeide benen en een staand beroep?

Vermoeide benen en een staand beroep?

Steunkousen kunnen u helpen!

Het zijn medische hulpmiddelen, die behoren bij compressietherapie. Genoemde kousen compenseren het functieverlies van bloedvaten en/of lymfevaten. Door deze therapie wordt de verwijding van de vaatwanden tegen gegaan, zodat de aderkleppen weer sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De afnemende druk, vanaf enkel richting bovenbeen, stimuleert namelijk de doorbloeding en afvoer van vocht.

Vergoeding van steunkousen

Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven door de arts. De vergoeding van deze kousen behoort tot het basispakket, waarbij u rekening moet houden met het verplicht eigen risico.

Steunkousen kunnen u helpen!

Aanmeten van steunkousen

De benen dienen bij het aanmeten oedeem(=vocht)vrij te zijn, soms is eerst zwachtelen hiervoor noodzakelijk. Elastische kousen worden daarom ’s morgens aangemeten. De kousen draagt u alleen overdag, in horizontale ligging is de druk namelijk te zwaar. Therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren, maten en uitvoering. Afhankelijk van uw medische indicatie en de verwijzing wordt gekeken wat voor u de best passende kousen zijn. De levertijd van de kousen bedraagt 5 à 10 werkdagen.

Aantrekken van steunkousen

Trek de kousen indien mogelijk ’s morgens direct na het opstaan aan:

 1. Steek uw hand van bovenaf in de kous en keer de voet van de kous binnenstebuiten, het voetgedeelte blijft dus in de kous.
 2. Trek het voetgedeelte voorzichtig over de voet tot aan de wreef.
 3. Breng de kous tot over de hiel.
 4. Sla de bovenrand bij de enkel om en trek aan dit dubbelgeslagen stuk breiwerk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak als nodig is, totdat de kous goed zit.
 5. Sla het omgeslagen deel van de kous terug en verdeel de kous over het been.

U doet de kousen ’s avonds voor het naar bed gaan weer uit. Heeft u éénmaal het geheim van het dragen ontdekt, dan wilt u niet meer zonder!

Benieuwd of steunkousen u kunnen helpen?

Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

Bij sportspeciaalzaken kunt u tal van standaard sportinlegzolen vinden die geschikt zijn voor een bepaalde ondersteuning van de voet ter voorkoming van blessures. Ook op internet heeft u keuze te over. Maar weet u als leek welke sportzool u moet kiezen?

Vaak zit er een goede omschrijving bij welke zool waar geschikt voor is. Prettig is het, wanneer bij het dragen van dit soort standaard sportzolen, een blessure voorkomen kan worden.

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

De sportpodoloog

Als sportpodoloog zie ik veel mensen die de standaardzolen geprobeerd hebben maar toch nog klachten blijven houden.

Op zoek naar de oorzaak

Een sportpodoloog is gespecialiseerd in het “opsporen” van mogelijke factoren die een blessure kunnen veroorzaken. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de verhouding belasting en belastbaarheid is. Is de training die u doet te belastend voor de spieren, dan kunnen er inderdaad blessures ontstaan. Met doelgerichte oefeningen kun u de belastbaarheid verhogen zodat u de belasting op een gegeven moment aan kunt. Een sportfysiotherapeut kan jou daarbij heel goed de weg wijzen.

Het dragen van geschikt schoeisel

Verder is het de vraag of het schoeisel wel geschikt is voor de sport die u uitoefent? Zijn de oefeningen die u doet wel geschikt voor de sport die u doet op een bepaalde ondergrond?

Bijvoorbeeld: een zaalvoetballer speelt op vrij dunne schoenen omdat direct contact met de ondergrond en de bal het prettigste is. Voetbalt hij op schoenen met te veel demping dan kan dit blessures veroorzaken. Traint hij zijn kracht en stabiliteit bij de fysiotherapeut op een zachte ondergrond, dan komt dit niet overeen met de ondergrond waar hij tijdens het zaalvoetballen op speelt. Dat kan de blessure dan ook niet verhelpen.

Het voettype bepalen

De sportpodoloog kan door een uitgebreid voetonderzoek bepalen wat voor een voettype iemand heeft. Ieder voettype heeft zijn voordelen en zijn nadelen.

Regelmatig zie ik het dat er bij een persoon 2 verschillende voettypes zijn (ontstaan). Wanneer er dan met 1 bepaalde sportzool wordt gewerkt, onstaan er problemen. Deze sportzool zal teveel of te weinig ondersteuning geven aan één van beide voeten. In dat geval is het verstandig om bij een sportpodoloog op maat gemaakte zolen te laten aanmeten.

Wat is het voordeel van sportpodologische zolen ten opzichte van standaard sportzolen?

Belastbaarheid van de persoon

Bij sportpodologische zolen wordt er uitgebreid gekeken naar de belastbaarheid van de persoon en welke ondersteuning het beste bij die persoon past. Door een goed voetonderzoek achterhaalt de sportpodoloog waar het probleem vandaan komt. Een statische- en dynamische afdruk laat zien waar de verschillen in belasting zitten.

Het maken van een loopanalyse

Als laatste kan een loopanalyse ook nog voor verrassingen zorgen. Heeft de sportpodoloog bijvoorbeeld een heel onderzoek gedaan en verwacht hij/zij een bepaald looppatroon; dan kan het zijn dat iemand toch helemaal anders beweegt (als compensatie) tijdens het hardlopen, wat ook de oorzaak kan zijn voor de blessure.

Het andere voordeel van het naar een sportpodoloog gaan is dat u ook preventief een analyse kunt laten maken. Een goed advies betreft belastbaarheid, schoeisel en trainingsadvies, daar komt u al snel een stuk verder mee!

Last van shin splints?

Last van shin splints?

Geen botvliesontsteking maar botoverbelasting!

Scheenbeenklachten ook wel MTTS genoemd wat staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Vaak is er pijn bij inspanning aan de binnenzijde of voorzijde van het onderbeen. Meestal komt het aan beide benen voor. De pijn zakt tijdens inspanning vaak weer af en neemt na de inspanning weer toe. Bij hevige klachten kan er ook pijn optreden in het dagelijks leven.

Diagnose

De diagnose shin splints wordt gesteld naar aanleiding van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek nodig bijvoorbeeld als de klachten al langer bestaan of als er twijfel is over de diagnose. Röntgenonderzoek kan een vermoeidheidsbreuk van het scheenbeen uitsluiten. Echo-onderzoek kan aantonen of er sprake is van peesproblemen aan de binnenzijde van het onderbeen. Deze klachten lijken soms op shin splints.

Last van shin splints?

Oorzaken

Overbelasting

Overbelasting kan een oorzaak zijn van het ontstaan van shin splint. Hoe meer belasting hoe groter de kans op shin splints.

Overgewicht

Overgewicht; een hogere BMI vergroot de kans op het ontstaan van shin splints waarschijnlijk omdat de schenen meer druk moet zien te verwerken.

Platvoeten

Platvoeten; het naar binnen knikken van de voet levert grotere trekkrachten op van de spieren en pezen aan de binnenkant van het onderbeen. Het bot wordt hierdoor meer belast.

Geslacht

Geslacht; vrouwen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van shin splints. De reden hiervoor is niet bekend. Mogelijk speelt de bothuishouding hierin een rol.

Behandeling

Voor de meeste mensen is een conservatieve behandeling voldoende om van de klachten af te komen. Als alle conservatieve behandelingen falen wordt er een enkele keer toch geopereerd. Dit leidt vaak tot afname van pijn maar niet altijd tot terugkeer van het sportniveau van voor de blessure.

Oefentherapie

Oefentherapie gericht op het versterken van de kuitspieren. Door toename van de spierkracht zullen de andere pezen in en rondom de enkel worden ontlast. Ook de krachten op het scheenbeen zullen hierdoor afnemen. Het oefenen richt zicht ook op de stabiliteit van de enkel en wordt aangevuld met een loopschema. Deze behandeling levert bij 80% een behoorlijke tot goede verbetering op.

Shockwave therapie

Shockwave therapie door middel van drukstootjes wordt weefsel aangezet om weerbaarder te worden. Er worden meer bot- en peescellen aangemaakt.

Therapiezool

Therapiezool de voet wordt gecorrigeerd met name bij het naar binnen knikken van de voet of het niet goed afwikkelen in de voorvoet.

Brace of compressiekous

Brace of compressiekous kan helpen bij het verlichten van pijn.

Manuele therapie

Manuele therapie kan gewrichten die vast zitten helpen los te maken. Beperkingen in rug, heup, knie of voetgewrichten zouden mogelijk invloed hebben op het vergroten van de trekkrachten op het scheenbeen. Er is nog geen bewijs hiervoor gevonden in de literatuur.

Dry needling

Dry needling is een behandeling die met naaldjes de spieren in de kuit of het botvlies behandelt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het effect hiervan.

Tot slot kunt u terecht bij de sportarts voor injecties bij shin splints.

Vind een praktijk

Heeft u last van shin splints? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Literatuur

Voor dit blogartikel is de onderstaande literatuur geraadpleegd:

 • Hamstra-Wright et al. Br J Sports Med 2015
 • Winters et al. Sports Med 2013
 • Moen et al. SMART 2012
 • Moen et al. Sports Med 2009
Slippers; ja of nee?

Slippers; ja of nee?

Jaaaa de zomer komt eraan, de temperatuur stijgt, de zon schijnt, de terrasjes zitten vol en bij een heleboel mensen komen de slippers weer uit de kast. Ook de vraag of een slipper wel verstandig is te dragen krijg ik steeds vaker. Het antwoord hierop is heel simpel: Nee!

Waarom zijn slippers zo slecht?

Omdat een slipper alleen bij je tenen om je voet heen zit ga je je tenen aanspannen om de slipper aan je voet te houden waardoor je je spieren aanspant (je gaat klauwen met je tenen). Mede hierdoor ga je kortere stappen zetten en wikkel je niet helemaal meer af.

Ook zie je veel mensen naast de slipper lopen bij de hak, omdat hier helemaal geen steun zit zakt men er als het ware af. Kijk maar eens goed om je heen deze zomer er lopen heel veel mensen niet helemaal op hun slippers.

Mijn slipper heeft een goed voetbed, dan kan het toch wel?

Een slipper mist nu eenmaal een aantal pasvormaspecten die een schoen heeft. Bij het lopen op slippers hoor je het onmiskenbare flip flop geluid, dit komt omdat de slipper nog op de grond staat als de hiel al omhoog is, om vervolgens later pas tegen de hak aan te komen. Omdat de slipper op de grond blijft staan heeft dat voetbed dus ook niet zoveel nut meer.

Gekneusde, gebroken of teentjes die zo hard gestoten zijn dat ze uit de kom zijn komen ook vaker voor bij slipper lopers, omdat de tenen helemaal niet beschermd zijn zoals in schoenen met open neuzen vaak wel het geval is, door een opstaand randje.

Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan en staan meer steun geven dan een plat slippertje, zodat men minder snel van de slipper glijdt, maar je moet nog steeds je slipper aan je voeten houden en dus moet je, je spieren in je voet extra aanspannen.

Slippers; ja of nee?

Bij klachten die kunnen ontstaan hebben we het over klachten aan de kuit en hak, maar ook het scheenbeen en de tenen horen in dit rijtje dus thuis. Waarvan de peesplaat ontsteking onder de voet (in de volksmond ook wel hielspoor genoemd) het meeste voorkomt (zie de blog: Ontstoken peesplaat onder de voet).

Helemaal geen slippers?

Heel verstandig schoeisel is een slipper dus niet, maar als u bij het zwembad of aan het strand ligt is het toch wel lekker en makkelijk. Het dragen van een slippertje af en toe kan ook geen klachten veroorzaken als u maar genoeg afwisselt met een goede stevige schoen (zie de blog: Wat zijn goede schoenen).

U kunt bij verschillende podologiepraktijken slippers aan laten meten, omdat deze helemaal op maat gemaakt zijn voor uw voet zult u minder moeite moeten doen om de slipper aan de voeten te houden. Tevens kunnen hier wat van de ondersteunende elementen die u in uw therapiezolen heeft zitten gemaakt worden, waardoor u op deze slipper wat meer ondersteuning heeft. Het blijft desalniettemin wel belangrijk met regelmaat stevige schoenen te dragen, zeker als u gaat wandelen, of actiever gaat belasten.

Vind een praktijk

Benieuwd wat onze Podozorgers voor uw slippers kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

“Ik krijg er kromme tenen van!”

“Ik krijg er kromme tenen van!”

Help mijn tenen gaan krom staan! Wat nu? Dit is een veel voorkomende hulpvraag in de praktijk. Kromme tenen hoeven overigens niet altijd klachten te geven.

Hoe ontstaan kromme tenen (ook wel hamertenen en klauwtenen genoemd)?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de middelste voorvoet gewrichten ook wel MTP-gewrichten genoemd. Om de voet in balans te houden gaan de tenen vanzelf een andere stand aannemen.

Wist je dat?

Wat voor een klachten kunnen hamer- en klauwtenen geven?

Naast het feit dat mensen het meestal niet mooi vinden kan een afwijkende tenenstand extra eelt veroorzaken onder de teentoppen, voorvoetgewrichtjes of bovenop de teen als de hamerteen tegen de bovenkant van de schoen aankomt. Ook de teen nagels kunnen een afwijkende vorm krijgen en/of ingroeien als er druk op de teentop komt. In combinatie met een doorgezakte voorvoet kan het klachten geven in de hele voorvoet.

Hamertenen en klauwtenen

Wat kan ik doen om kromme tenen te voorkomen?

Koop om te beginnen goed passend schoeisel. Let hierbij goed op de juiste lengte en breedtemaat. Laat u hierover adviseren in een gespecialiseerde schoenwinkel. Houd er rekening mee dat uw voeten door de jaren heen kunnen veranderen. Schrik dus niet als u opeens een maat groter nodig heeft dan u altijd gehad heeft.

Loop thuis regelmatig op blote voeten om de kleine voetspiertjes te blijven trainen om het doorzakken van de voorvoet te voorkomen.

Mijn tenen staan al krom. Wat nu?

Herzie nogmaals uw schoenen. Laat u evt. adviseren door een registerpodoloog. De registerpodoloog kijkt met u samen naar de oorzaak en wat de mogelijkheden zijn om uw tenen weer rechter te krijgen. Het kan zijn dat u het advies krijgt om podotherapiezolen aan te laten meten of om een teenorthese te laten maken. Ook kan de registerpodoloog u gericht oefeningen meegeven om de voetspieren te trainen.

Indien het niet mogelijk is om uw tenen volledig recht te krijgen, wordt er gekeken naar mogelijkheden om alsnog de mogelijk aanwezige pijnklachten te verminderen of weg te nemen.

Vind een praktijk

Heeft u last van hamertenen of klauwtenen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind en Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Gekleurde knieën op de nederlandse sportvelden

Gekleurde knieën op de Nederlandse sportvelden

Kniepijn bij sportende jongens en vooral meiden

Als de damp en mist van de ochtendstond zijn opgetrokken en de benjamins en de E’tjes naar binnen zijn, dan ontvouwt er zich op vaderlandse (hockey)velden een kleurig schouwspel op kniehoogte. Wanneer de B en C teams (tussen de 14 en 17 jaar) de velden opkomen, verbaast de podoloog zich telkens weer over de kleurig getapte knieën van de (voornamelijk) meidenteams. Was het eerst nog blauw en roze, tegenwoordig ziet men van camouflagekleuren tot panterprints.

Gekleurde knieën op de nederlandse sportvelden

Je zou haast denken dat het een mode-gadget is. Helaas schuilt daarin een wellicht kern van waarheid. “Placebo-tape” bromt een coach. Maar is dat wel zo?

Kniepijn bij sportende pubers: een serieus probleem

Pijn in en rondom het kniegewricht komt veel voor bij de sportende jeugd. Bij meiden meer dan bij jongens maar allen zo rond de 14-15-16 jaar. De pijn wordt voornamelijk gevoeld in de knie achter de knieschijf. Belasting door sporten doet pijn maar ook traplopen en zelfs fietsen. Veel jonge sporters belanden bij de fysiotherapeut maar vaak wordt er niet verder gekomen dan de diagnose: Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS). Een containerbegrip vaak zonder duidelijk therapiebeleid. Na wat oefeningen zoals bv. core stability of rekken en strekken, grijpt men naar de (daar is-tie): fysiotape. Soms gaat het zover dat de ouders of de sporter zelf tape kopen en blijven door tapen zonder te weten wat zij exact doen.

Een serieus probleem vraagt om een serieuze aanpak

Het is jammer dat veel therapie verzandt in een ‘stukje tapen’. Juist nu er zoveel meer bekend is geworden over PFPS door recentelijk onderzoek. Zo werd onder meer ontdekt dat de varus stand van de voorvoet en overmatig supineren van de voet de boosdoener kunnen zijn bij de ontwikkeling van patellafemoraal klachten. 1,2,3

Door de samenwerking van podoloog en fysiotherapeut kan er een goed resultaat worden bereikt. De podoloog kan ondersteunend zijn in de correctie van de voorvoet. De fysiotherapeut kan op zijn gebied zijn bijdrage leveren met therapie, deze moet dan wel verder gaan dan kinesiotape met –al dan niet- een leuk printje. In Hoorn werk ik samen met Nathan Ruppert, fysiotherapeut en bewegingsagoog. 4 Nathan maakt de sporters bewust van hun pijn, wat het veroorzaakt en wat ze kunnen doen om minder pijn te ervaren. Hij leert hen ook bepaalde oefeningen en gebruikt een tape-techniek die de therapie ondersteunt.

Omdat de voorvoet varus in veel gevallen mede boosdoener is van de patella-klachten kan ik als podoloog deze stand corrigeren met een steunzool. Omdat PFPS bij veel pubers en adolescenten ‘self limiting’ is (dwz dat de klachten na verloop van tijd verdwijnen, meestal na de groei), kunnen in veel gevallen de steunzolen ook weer uit de schoenen. Deze samenwerking met Nathan Ruppert heeft een waardevolle wisselwerking en vergroot het inzicht in deze ‘lastige’ aandoening.

Last van knieklachten?

Heeft uw sportende kind last van knieklachten? Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar dagjes rust’.

 • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
 • Let op de intensiteit, zes dagen trainen is wellicht iets te veel voor iemand van 15 jaar.
 • Zoek een fysiotherapeut met ervaring op het gebied van patellofemoraal pijnsyndroom.
 • Informeer of de fysiotherapeut ervaring heeft in samenwerking met een podoloog of podotherapeut.

Vind een praktijk

Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

(1) Saxena A, Haddad J. The effect of foot orthoses on patellofemoral pain syndrome. JAPMA 93(4):264-271, 2003.
(2) Witvrouw E, Werner S, Mikkelsen C, Van Tiggelen D, Vanden Berghe L, Cerulli G. Clinical classification of patellofemoral pain syndrome: guidelines for non-operative treatment. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2005;13:122-30.
(3) MUNUERA, Pedro V.; MAZOTERAS-PARDO, Rocio. Benefits of custom-made foot orthoses in treating patellofemoral pain. Prosthetics and orthotics international, 2011, 35.4: 342-349.
(4) Nathan Ruppert is werkzaam als Fysiotherapeut bij Instituut D&C/NRFT in Hoorn.

Bewegen is gezond!

Bewegen is gezond!

Tips om gezond te blijven bewegen

Bij Podozorg Nederland zien wij het lichaam als een bewegingsketen en voeten maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Als jouw bewegingsketen goed functioneert dan staat niets je in de weg om gezond te gaan bewegen. Dit blogartikel gaat over wat gezond bewegen eigenlijk is en waarom dat zo belangrijk is.

Wat is gezond bewegen?

Gezond bewegen voor volwassenen wil zeggen:

 • 2,5 uur per week bewegen, matig intensief en/of zwaar intensief:
 • Matig intensief is bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen en dansen. Uw hart gaat sneller kloppen en u gaat sneller ademhalen.
 • Zwaar intensief is bijvoorbeeld hardlopen, voetballen, fitness en vechtsporten. U gaat zweten en raakt buiten adem.
 • Verspreid de activiteiten over verschillende dagen.
 • 2 keer per week activiteiten/oefeningen die uw botten en spieren versterken:
 • Dit kan bijvoorbeeld met oefeningen doen, krachttraining, springen, traplopen en fitness.
 • Als u al wat ouder bent, zijn ook balansoefeningen aan te bevelen, zoals op één been staan, lunges, yoga en taichi.
 • Niet veel stilzitten.

Beweegt u vaker, langer of intensiever dan deze adviezen? Dan worden de positieve effecten op uw gezondheid groter.

Gezond bewegen

Wat zijn de voordelen van bewegen en sporten?

Regelmatig bewegen is gezond en voor veel mensen ook leuk om samen te doen. Als u veel beweegt, raken uw spieren, longen, hart en bloedvaten eraan gewend om te werken. U voelt zich lichamelijk en psychisch fitter en u heeft meer energie.

Voordelen van bewegen zijn:

 • U kunt beter ontspannen en heeft minder last van stress.
 • Bewegen werkt goed bij somberheid, depressie en angst.
 • U kunt beter slapen, u bent minder moe en staat 's ochtends gemakkelijker op.
 • U krijgt sterkere spieren en botten en een mooiere huid.
 • Het is goed voor uw bloeddruk en cholesterol.

Als u beweegt, heeft u minder kans op:

 • overgewicht
 • psychische problemen
 • diabetes mellitus
 • hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte

Beweegt u veel (meer dan de adviezen)? Dan heeft u ook nog minder kans op:

 • borstkanker
 • darmkanker

Bij ouderen verkleint bewegen ook nog de kans op:

 • lichamelijke beperkingen
 • geestelijke achteruitgang
 • dementie
 • botbreuken

Niet te lang stilzitten

Veel en lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor uw gezondheid. Het verhoogt de kans op ziekte, ook al sport u regelmatig.
Bij langdurig stilzitten heeft u een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Het lijkt erop dat de stofwisseling verandert bij lang stilzitten: de werking van insuline raakt verstoord.
Het is dus belangrijk om lang stilzitten te voorkomen:

 • Ga bijvoorbeeld elk halfuur even lopen of een paar minuten staan.
 • Probeer op zoveel mogelijk momenten even te bewegen: neem de trap in plaats van de lift, ga wandelen in de lunchpauze, ga staand vergaderen en telefoneren.

Adviezen over gezond bewegen

Bouw het bewegen geleidelijk op als u niet gewend bent aan actief bewegen

 • Als u niet gewend bent aan actief bewegen, kunt u rustig beginnen.
  Het gaat erom dat u zich zo inspant dat u ervan gaat hijgen en uw hart sneller gaat kloppen. Zodra u stopt met bewegen, moet u weer normaal kunnen praten. Als u naar adem snakt voor u weer wat kunt, bent u te ver gegaan.
 • Breid de inspanning daarna geleidelijk uit.
  Begin bijvoorbeeld met een wandeling van 10 minuten en ga de dagen daarna wat vaker en langer bewegen. De eerste paar keer krijgt u misschien wat spierpijn, maar dat is niet erg. U zult merken dat het elke week beter gaat.

Kies de beweging die bij u past

 • Kies activiteiten die u leuk vindt en die u makkelijk kunt inplannen in uw dagelijks leven.
 • Zorg voor afwisseling als u dat prettig vindt. Bijvoorbeeld de ene dag fietsen en zwemmen, de andere dag wandelen en tuinieren.
 • Ga op een vaste tijd bewegen, bijvoorbeeld 's ochtends of na het eten. Dan houdt u het gemakkelijker vol.
 • U kunt ook afspreken om samen met uw partner of met een vriend(in) te gaan sporten.
 • Schrijf u in bij een wandel-, fiets- of fitnessclub of bij een sportvereniging.
 • Fitness en sporten kan ook onder begeleiding van een deskundige, bijvoorbeeld een trainer, coach of fitnessinstructeur.
 • Informeer bij de gemeente of het buurthuis naar activiteiten bij u in de buurt.

Maak er een gewoonte van

Maak er een gewoonte van om in uw dagelijks leven meer te bewegen.

 • Neem de trap in plaats van de lift.
 • Ga op de fiets of lopend naar de winkel, school, uw werk of (sport)club.
 • Zit niet lang achter elkaar stil. Sta regelmatig op en ga iets anders doen.

Al die kleine beetjes helpen om regelmatig en voldoende te blijven bewegen.

Hoe verzorg ik mijn voeten?

Hoe verzorg ik mijn voeten?

Zes voetverzorgingstips

Onze voeten zijn vaak het ondergeschoven kindje. Wel raar, want elke dag maken we trouw gebruik van onze voeten. Gemiddeld lopen we 8.000 tot 10.000 stappen per dag. Verder berekend lopen we in ons leven vier keer de wereld rond! Daarom is het belangrijk om onze voeten in gezonde conditie te houden, ter voorkoming van pijnlijke problemen.

1. Wassen

Was uw voeten het liefst zonder zeep of gebruik een neutrale zeep om de natuurlijke zuurgraad van uw huid te beschermen. Droog de voeten goed af en vergeet de ruimtes tussen de tenen niet. Dit voorkomt het ontstaan van schimmels.

2. Nagels

Knip uw teennagels recht en niet te kort. Door de hoekjes eraf te knippen of de nagel rond af te knippen, wordt de kans op een ingegroeide nagel vergroot.

3. Voetencrème

Gebruik een verzorgende voetencrème om de huid soepel en in conditie te houden. Zo voorkomt u een uitgedroogde huid, kloofjes en -of andere beschadigingen van de huid.

4. Voetenbad

Verwen uw voeten eens met een voetenbad. Een handwarm voetenbadje met verzorgende badolie of badzout is niet alleen ontspannen maar ook nog eens goed voor de voeten. Ga niet langer dan 10 minuten met uw voeten in een badje. Ook is na een voetbad eelt makkelijker te verwijderen door middel van een puim steen. Als u wondjes aan uw voeten heeft, dan wordt een voeten bad afgeraden.

5. Schoenen

Koop goed passende schoenen. Zo voorkomt u blaren, eelt plekken en/of likdoorns. Wissel de schoenen om de dag af. Zo krijgt de binnenvoering tijd om te drogen. Per dag zweten we namelijk 250 ml vocht uit onze voeten.

6. Voldoende beweging

Voetgymnastiek stimuleert de doorbloeding van uw voeten en zorgt ervoor dat de spieren in onze voeten sterker worden, zodat de zowel de vorm als de functie van de voet optimaal blijven.

Vind een praktijk

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. De meeste problemen aan de voet zijn op te lossen. Uw podoloog kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren. Laat uw voeten controleren door een podoloog als u pijn heeft aan uw voeten. Te veel eelt of pijnlijke knokkels kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Ondersteunende zolen kunnen in dat geval de oplossing zijn. Een schoenadvies kan al veel betekenen om pijn tijdens het lopen tegen te gaan.

Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Pijnlijke wintertenen

Wintertenen (Perniones)

Pijnlijke, gezwollen en verkleurde tenen

De laatste weken komen er met regelmaat patiënten op de praktijk met pijnlijke, gezwollen en rood-blauw verkleurde tenen. Vaak wordt gedacht dat het om een ontsteking gaat maar meestal blijkt het om “wintertenen” te gaan.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen ontstaan door een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid bij koud weer. Normaal vernauwen deze vaatjes zich om de warmte van de huid vast te houden. Maar in plaats daarvan verwijden deze zich juist waardoor de huid rood-blauw gaat zien.

Als de tenen langdurig te koud worden (bij temperaturen rond de 0°C) begint het probleem. De uiteindelijke oorzaak van wintertenen is niet bekend, wel is bekend dat het vaker binnen dezelfde familie voorkomt. Het dragen van strakke schoenen, dunne sokken en transpirerende voeten kunnen de klachten verergeren.

Wat zijn de symptomen van wintertenen?

Je ziet een typische rood-blauwe verkleuring en vaak zwelling aan de voeten. Meestal zijn de tenen (toppen) aangedaan maar het kan ook aan de hielen en voetzolen voorkomen.

De klachten zijn: pijn, jeuk, branden, tintelingen en zelfs mogelijk blaarvorming. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf weer maar het kan verschillende weken duren voor de huid weer normaal is.

Behandeling van wintertenen

Het volledig voorkomen van wintertenen is lastig, maar de klachten kunnen wel verminderen door:

 • Kou vermijden;
 • Dragen van dikke, ademende sokken;
 • Dragen van goed passend schoeisel;
 • Wisselbaden met koud/warm water om de spierwandjes van de bloedvaatjes te stimuleren;
 • Zalf om plaatselijke irritatie aan de huid te verminderen (bv Callendula of Nestocyl);
 • Soms vaatverwijdende geneesmiddelen die via de huisarts worden voorgeschreven;
 • Bij ernstige drukplekken of blaarvorming kan de therapeut een drukverdelingsverband aanleggen zodat de belasting en druk door de schoenen minder pijnlijk is.

Wintertenen is een onschuldige aandoening, maar kan wel vervelende klachten opleveren. Eén geluk: als de temperatuur stijgt nemen de klachten vanzelf weer af.

Voetblaren

Voetblaren

Blaasjes op de voet door wrijving

Bijna iedereen heeft wel eens blaren onder de voet gehad of gezien. Maar wat is een blaar precies? Hoe ontstaan ze en wat kun je doen om het te voorkomen of te behandelen?

Simpelweg is een blaar een blaasje gevuld met vocht dat zich gevormd heeft tussen de opperhuid en de lederhuid. De opperhuid is de huid die aan de buitenkant zichtbaar is, de lederhuid ligt daaronder en is verbonden met het onderhuids vetweefsel.

Wrijving

Wanneer er wrijving optreedt van de voet in de schoen kan de opperhuid met de beweging mee gaan en de lederhuid niet. Hierdoor wordt als het ware de opperhuid los gewrikt van de lederhuid. In eerste instantie zal het aangedane gebied rood worden, blijft men doorlopen dan komt er vocht tussen de opperhuid en lederhuid, en de blaar is een feit.

Oorzaken van wrijving

Er zijn een aantal componenten die wrijving kunnen veroorzaken. Een belangrijk aspect zijn de schoenen. Wanneer ze te krap of te ruim zijn. Te krappe schoenen gaan knellen en schuurt de voet die toch moet kunnen bewegen in een schoen over plekken die drukken. Met te ruime schoenen creëer je het tegenovergestelde effect, nu kan de voet te veel gaan schuiven waardoor wrijving ontstaat.

Andere factoren die de wrijving in de schoenen kan verhogen zijn vochtige voeten, naden van sokken, naden van de schoen, of vuil in de schoen (bijvoorbeeld een steentje).

Voorkomen van voetblaren

Om blaren te voorkomen is het belangrijk om de belasting op de voeten te trainen. Door training wordt de belastbaarheid verhoogd en worden de voeten meer bestand tegen wrijving. Een goed middel om blaren te voorkomen is het tapen van blaar gevoelige plekken op de voet. Laat dit bij voorkeur doen door iemand die daar ervaren in is.

Aanbeveling is om niet direct op nieuwe schoenen een grote wandeling te ondernemen, maar deze eerst in te lopen en in afstand/tijd uit te breiden. Nieuwe wandelschoenen zijn namelijk stugger en nog niet naar de voet gezet.

Doorprikken?

Het is niet bij voorbaat nodig een blaar door te prikken. Bij een blaar van < 5 mm is het niet nodig deze door te prikken, tenzij deze veel last geeft. Ook bij grotere blaren is het niet altijd nodig om ze door te prikken. Alleen als ze het lopen belemmeren en veel pijn veroorzaken is het wenselijk de spanning van de blaar te halen en deze door te prikken. Bij voorbaat pas na 24 uur na het ontstaan van de blaar. Let wel, als een blaar doorgeprikt wordt is deze gevoelig voor infectie. Zorg dat de huid op en rondom de blaar goed gedesinfecteerd wordt, en het materiaal wat gebruikt wordt om de blaar door te prikken steriel is. Dek de blaar daarna goed af met een pleister en zorg voor schone sokken om infectie te voorkomen.

Gevoelloze voeten tijdens het fietsen

Gevoelloze voeten tijdens het fietsen

Voetklachten voorkomen met fietssteunzolen en schoenaanpassingen

We hebben een aantal patiënten die gevoelloosheid, tintelingen en andere neuropatische symptomen ontwikkelen tijdens het fietsen behandeld. We zijn zeer succesvol geweest in de behandeling van deze problemen met een combinatie van speciale fietssteunzolen en schoen aanpassingen.

Oorzaken van gevoelloze voeten

Onze veronderstelling is dat de neurologische symptomen zich voordoen om twee redenen:

 • Druk van de as van de pedaal direct onder de koppen van de middenvoetsbeentjes leidt tot ontsteking en compressie (te veel druk) van plantaire zenuwen (onder de voeten);
 • Schoenen die te smal zijn om voldoende ruimte te bieden aan zwelling van de voeten tijdens langere ritten.

Behandeling van gevoelloze voeten

Behandeling met steunzolen moet zich richten op het verminderen van de druk onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Fiets schoenen zijn krapper dan loopschoenen, dat maakt een aantal orthopedische aanpassingen, die specifiek zijn voor de fietsschoenen, vaak noodzakelijk.

Fietssteunzolen

Als het gaat om de fietsschoen steunzolen, zijn er een paar belangrijke aanbevelingen:

 • speciale vorm (fietsschoen interieur is anders) qua breedte, maar ook een speciaal gevormde onderzijde van de steunzool
 • drukontlasting onder de koppen van de middenvoetsbeentjes
 • voorvoetsteun
 • harde bodem, zachte bovenkant
 • extra dun onder de tenen

Bij de bespreking van de fietsschoenen, moet er beoordeeld worden of er voldoende ruimte is om de voeten te laten zwellen, ook met de steunzolen in de schoenen. Het is essentieel om druk onder de voorvoet te vermijden om neurologische symptomen te kunnen voorkomen. Wij adviseren om fietsschoenen te kopen na het voltooien van een lange rit of draag een extra paar sokken wanneer u fietsschoenen gaat passen. Daarnaast moet u er op letten dat de fietsschoenen een uitneembare binnenzool hebben. Het is mogelijk dat uw fietsschoenen tijdens de bespreking onvoldoende scoren. In veel gevallen kunnen ze (verder) worden aangepast om te voorkomen dat u nog gevoelloze voeten krijgt en om ervoor te zorgen dat de steunzolen in de schoenen passen.

Vind een praktijk

Heeft u last van gevoelloze voeten tijdens het fietsen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Wat is een ontstoken peesplaat onder de voet?

De officiële naam voor een ontstoken peesplaat onder de voet is fasciitis plantaris. Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote spanning op de peesplaat en dan kunnen er scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat ontstaan.

Hoe ontstaat een ontstoken peesplaat onder de voet?

Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben eerder last van een ontstoken peesplaat. Het komt ook voor bij mensen die beginnen met hardlopen of een andere activiteit waarbij de voet belast wordt.

Welke klachten geeft een ontstoken peesplaat onder de voet?

De meest voorkomende klachten bij een ontstoken peesplaat zijn:

 • Pijn aan de onderzijde van de hiel;
 • Pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend en startpijn na een tijd rust;
 • Meer pijn na een lichamelijke activiteit.

De ontsteking kan op verschillende plekken in de peesplaat zitten. Ofwel in het midden van de peesplaat, net voor de aanhechting aan het hielbeen, of bij de aanhechting van de peesplaat:

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Ontstoken peesplaat onder de voet

Hoe kan de registerpodoloog de klacht herkennen?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Door middel van palpatie (drukken op de voet) kan de locatie van de pijn worden vastgesteld.

In het Hielpijncentrum zal de registerpodoloog tevens een echo maken met een echo apparaat. Met een echo van de peesplaat kan worden gezien of deze dikker is dan normaal en of er eventueel andere afwijkingen zijn die de oorzaak van de pijn zouden kunnen zijn.

Welke behandelingen zijn er voor deze klacht?

Meestal wordt gestart met rek en strekoefeningen van de kuitspieren in combinatie met therapiezolen en eventueel nog ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen (i.o. met een arts). Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, de meest gekozen oplossingen zijn:

Waarom zou ik rekoefeningen moeten doen bij deze klacht?

Stretchen van de kuitspieren is de meest effectieve manier om van de klachten af te komen. De rekoefeningen, ook wel excentrische oefeningen genoemd zijn erg belangrijk voor het herstel. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij personen die rekoefeningen deden de pijn sneller verbeterde dan bij personen die dit niet deden. Uw registerpodoloog kan u instrueren hoe u deze oefeningen uit moet voeren.

Vind een praktijk

Heeft u last van een ontstoken peesplaat onder uw voet? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Podozorg en NOC*NSF

Podozorg en NOC*NSF

Lid van het Netwerk Podologie

Sinds september 2017 zijn een aantal Podozorgers lid geworden van het Netwerk Podologie voor Team NL en het NOC*NSF, namelijk:

We zijn opgedeeld in regio’s en in specialisatie. Dat houdt in dat diegenen die echt in de atletiek zijn gedoken dat ook naar zich toebedeeld krijgen. Voetbal valt niet onder de voorzieningen van het NOC*NSF.

Voetzorg voor Olympische sporters

Via dit netwerk proberen we meer te kunnen betekenen in de voetzorg rondom de Olympische sporters. Daar valt nog een hoop te winnen. Qua sportschoen kennis en onderhoud aan de voeten in combinatie met de houding is nog vrij veel onbekend.

Tijdens onze eerste meeting op Papendal hebben we een mooie rondleiding gehad over het terrein. Om inzichtelijk te krijgen waar de sporters allemaal te maken krijgen konden we de diverse ruimtes waar getraind wordt bekijken. Zo is er voor de balsporten een vloer met geluidsdemping geplaatst en is er video analyse mogelijk tijdens de trainingen.

In het sprint gedeelte is een scan geplaatst die de drukmeting tijdens de afzetfase meet. Een volgsysteem van een videocamera zorgt ook hier weer voor de beeld analyse tijdens de training. In het restaurant is er een keur aan biologische groentes en fruit te verkrijgen. De sporter kan daar ook direct een verse maaltijd laten bereiden. Ook dit wordt allemaal geregistreerd en gekoppeld naar de sport diëtist. Snacks en snoep zijn niet te krijgen in het sporters restaurant. Vaak worden de uitschieters na een feestje met taart en andere lekkere dingen direct in de training zichtbaar. Vlak voor grote toernooien is de sporter en de diëtist waakzaam op de voeding.

Sportpodologen van Podozorg Nederland

Als sportpodologen mogen we het team rondom de sporters versterken. Zowel in het dagelijks leven als in het sportieve leven kunnen we onze expertise in gaan zetten. Het is een mooie aanvulling om ook met elkaar te gaan leren van ieder zijn kwaliteiten.

Hippisch sportpodoloog

Ikzelf ben als Hippisch sportpodoloog in het gezelschap aanwezig. Tot nog toe de enige die actief erin is. Nog een groot terrein te veroveren, waarin we op het (para)medische vlak nog wel wat barrières te beslechten hebben. De zorg heeft zich vooral op de paarden gericht en nog niet op de ruiters.

“Au, ik heb mijn enkel verzwikt”

“Au, ik heb mijn enkel verzwikt”

Alles over een verzwikte enkel

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. De enkelbanden (ligamenten), gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht.

Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel. Een verzwikking is puur het omklappen van de voet. Vaak vangen de spieren dat moeiteloos op en heb je er geen last van. Pas als de spieren het niet kunnen opvangen en de banden overrekt raken en scheuren, is het een verstuiking.

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Iedereen, van topsporter tot de meest inactieve persoon, kan een enkelblessure oplopen. Het gebeurt vaak op een onbewaakt moment. Sommige activiteiten geven meer kans op een verzwikking met name bij contactsporten, indoorsporten, of lopen op een oneffen ondergrond.

De voet zwikt meestal naar buiten om, we noemen dit ook wel een inversietrauma.

Wat zijn de klachten van een verzwikte enkel?

De klachten variëren afhankelijk van de ernst van de verstuiking. De enkel doet pijn en begint meestal na een paar uur behoorlijk te zwellen. Steunen is vaak niet meer mogelijk. Door het overrekken kunnen er ook kleine scheurtjes ontstaan. Soms scheurt de hele enkelband, daarbij gaan er bloedvaatjes stuk wat ervoor zorgt dat de enkel dik en blauw wordt.

Wat is de behandeling van een verzwikte enkel?

Het is belangrijk om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende maatregelen dienen in acht genomen te worden bij een verzwikking/verstuiking.

 • Ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan
 • Koel de enkel minstens 15 minuten (ijspakking)
 • Na het koelen geeft een drukverband de enkel steun en tegendruk tegen de zwelling
 • Omhoog leggen van de enkel vermindert de zwelling

Voorkom een enkelverzwikking

Een (register) podoloog of podotherapeut kan zorgen voor meer stabiliteit van de enkel na genezing van het inversietrauma en dus zorgen dat u minder snel de enkel verzwikt. Dit kan met de volgende behandelingen:

 • Corrigerende/stabiliserende zolen
 • Schoenadvies
 • Stabiliteit oefeningen

Heeft u nog klachten na een verstuiking/verzwikking. Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

 • 05 oktober 2018

  Spierkrampen in de benen

 • 20 september 2018

  Verandering van de voet tijdens zwangerschap

 • 13 september 2018

  Voetproblemen bij ouderen

 • 06 september 2018

  Een pijnlijke enkel, wat nu?

 • 02 augustus 2018

  Zwemster met voorvoetpijn

 • 26 juli 2018

  Fibromyalgie: wat is het?

 • 28 juni 2018

  Vermoeide benen en een staand beroep?

 • 14 juni 2018

  Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

 • 17 mei 2018

  Last van shin splints?

 • 19 april 2018

  Slippers; ja of nee?

 • 22 maart 2018

  “Ik krijg er kromme tenen van!”

 • 02 maart 2018

  Gekleurde knieën op de Nederlandse sportvelden

 • 16 februari 2018

  Bewegen is gezond!

 • 08 februari 2018

  Hoe verzorg ik mijn voeten?

 • 01 februari 2018

  Pijnlijke wintertenen

 • 25 januari 2018

  Voetblaren

 • 04 januari 2018

  Gevoelloze voeten tijdens het fietsen

 • 28 december 2017

  Ontstoken peesplaat onder de voet

 • 07 december 2017

  Podozorg en NOC*NSF

 • 30 november 2017

  “Au, ik heb mijn enkel verzwikt”

 • 19 november 2017

  Wandelschoenen als therapie

 • 09 november 2017

  Is het wel een ‘hielspoor’?

 • 02 november 2017

  Voetwratten

 • 19 oktober 2017

  Steunzolen: waar loopt u tegenaan?

 • 28 september 2017

  Voetklachten verhelpen door middel van vilt

 • 15 september 2017

  Het snelle meisje en het kleine botje

 • 07 september 2017

  Niet alleen voetklachten

 • 10 augustus 2017

  De juiste schoenmaat is belangrijk

 • 03 augustus 2017

  “Die vervelende grote teen”

 • 20 juli 2017

  Beperkte bewegelijkheid van de grote teen

 • 13 juli 2017

  Aanhoudende blessures tijdens het wandelen

 • 06 juli 2017

  Vermoeide voeten en benen

 • 22 juni 2017

  Weer dat rotgevoel in de voorvoet

 • 08 juni 2017

  Help! Een vermoeidheidsbreuk!

 • 01 juni 2017

  Ingegroeide teennagels

 • 18 mei 2017

  De gezondheid van bloedvaten tijdens de zwangerschap

 • 20 april 2017

  Over verbandschoenen

 • 13 april 2017

  Hardlopen met platvoeten

 • 06 april 2017

  Foot core training

 • 30 maart 2017

  Hielklachten bij langdurig staan

 • 16 maart 2017

  Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

 • 09 maart 2017

  Bult bij de kleine teen

 • 06 maart 2017

  Klachten door een holvoet

 • 23 februari 2017

  Op de foto is een hielspoor te zien

 • 16 februari 2017

  “Mijn tenen groeien over elkaar!”

 • 09 februari 2017

  Kan eelt pijn veroorzaken?

 • 02 februari 2017

  Pijnlijke bulten onder de voet

 • 26 januari 2017

  Voetklachten door een ‘paardenvoet’

 • 19 januari 2017

  Veroudering van de voet

 • 06 januari 2017

  Ga goed voorbereid naar de podoloog!

 • 29 december 2016

  Last van een doorgezakte voorvoet?

 • 15 december 2016

  Pijnklachten rond de achillespees

 • 08 december 2016

  Is echografie altijd onschadelijk?

 • 01 december 2016

  Wat kan ik zelf doen?

 • 17 november 2016

  Last van pijn onder de grote teen?

 • 03 november 2016

  Bult op de wreef, wat nu?

 • 27 oktober 2016

  Hielpijn? Kies de juiste schoen!

 • 13 oktober 2016

  Pijndemping door tapen

 • 06 oktober 2016

  Rollende schoenen

 • 29 september 2016

  “Een zooltje voor mijn teennagels”

 • 22 september 2016

  Niet te geloven… kloven

 • 15 september 2016

  Metatarsalgie, wat is dat eigenlijk?

 • 08 september 2016

  Groene nagels

 • 03 september 2016

  Eerste signalen van een ‘hielspoor’

 • 18 augustus 2016

  Alles over een hielspoor

 • 11 augustus 2016

  Hoe weet u of onze zolen werken?

 • 14 juli 2016

  Hielpijn bij hardlopers

 • 07 juli 2016

  “Ik ga steeds door mijn enkel bij het voetballen”

 • 30 juni 2016

  Last van een stijve grote teen?

 • 16 juni 2016

  Dikke voeten en enkels

 • 09 juni 2016

  Last van een pijnlijke achillespees?

 • 25 mei 2016

  Is een therapiezool altijd nodig?

 • 19 mei 2016

  Kun je hielpijnklachten voorkomen door je voeten te trainen?

 • 12 mei 2016

  Shin splints - de vijand van elke (hard)loper

 • 05 mei 2016

  Pijnklachten aan de groeischijf van de hiel

 • 28 april 2016

  Voeten en kanker

 • 21 april 2016

  Platvoeten bij kinderen

 • 14 april 2016

  Overpronatie en het patellofemoraal pijnsyndroom

 • 07 april 2016

  Zwemvliezen tussen uw tenen?

 • 31 maart 2016

  Last van pijnlijke tenen?

 • 24 maart 2016

  “Het lijkt net alsof mijn sok dubbel zit!”

 • 17 maart 2016

  De kracht van samenwerking

 • 10 maart 2016

  Wat zijn goede schoenen?

 • 03 maart 2016

  Podologie en sport

 • 25 februari 2016

  Voetklachten door chemotherapie

 • 18 februari 2016

  Platvoeten door overgewicht

 • 10 februari 2016

  Nieuwe hielpijnzolen

 • 04 februari 2016

  Moet u er dan maar mee leren leven?

 • 28 januari 2016

  Een bult bij de grote teen

 • 21 januari 2016

  Doe de voetenquiz!

 • 14 januari 2016

  Helpt een siliconen-orthese bij voetklachten?

 • 07 januari 2016

  Help, twee tenen slapen!

 • 31 december 2015

  Meten is weten

 • 24 december 2015

  Voetklachten door jicht

 • 17 december 2015

  Op blote voeten lopen

 • 10 december 2015

  Is shockwave therapie effectief?

 • 03 december 2015

  In de voet kijken

 • 26 november 2015

  Wordt mijn behandeling vergoed?

 • 19 november 2015

  Herstellen van een peesplaat ontsteking doe je zelf!

 • 12 november 2015

  Help, mijn grote teen is korter dan de tweede teen!

 • 05 november 2015

  Lopen op schoenen met hoge hakken

 • 01 oktober 2015

  Kindervoeten

 • 24 september 2015

  Lastige pijnplekjes

 • 17 september 2015

  Echt maatwerk