Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen

Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen. Echter ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool. In dit blogartikel leest u meer over het voorkomen van voetklachten, maar toch werkschoenen te kunnen dragen die voldoen aan de productveiligheid.

Bij fysiek belastende beroepen komen veelal de onderstaande voetklachten voor:

Bij deze voetklachten kan een steunzool de oplossing bieden. Echter gaat dit soms niet samen met de productveiligheid van werkschoenen. Deze schoenen zijn er in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een beschermde neus, ondoordringbare plaat in de loopzool of een antislipzool. Daarnaast zijn werkschoenen vaak waterdicht, chemisch resistent, antistatisch en elektrisch geleidend.

Certificering van werkschoenen

Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.

Werkschoenen met steunzolen én certificering

Gelukkig bieden diverse schoenmerken een oplossing voor het aansprakelijkheidsrisico. Voorbeelden zijn EMMA, Elten, Neskrid en Atlas. Bij het aanmeten van een steunzool in een werkschoen dient uw podoloog zich te houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant. Bij EMMA is dit:

Richtlijnen voor het vervaardigen

De zool moet worden gemaakt volgens de richtlijnen van de fabrikant. Bij EMMA moet dit bijvoorbeeld een driekwart zool zijn. Er mag geen materiaal onder de neusbescherming te vinden zijn.

Registratie van afdekmateriaal

Er moet speciaal afdekmateriaal worden gebruikt bij de vervaardiging van de steunzool. Op de verpakking van dit afdekmateriaal staat een registratienummer die via emmasafetyfootwear.com wordt aangemeld. U krijgt een bevestigingsmail voor de administratie. Met een watervaste stift wordt de naam en het registratienummer onder de zool geschreven.

Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Vind een praktijk

Wilt u werkschoenen met steunzolen én certificering? Onze Podozorgers kunnen u daar over informeren. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door RiaFlokstra. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw