Een veelgehoorde vraag

In mijn praktijk hoor ik vaak de vraag "Kan ik er zelf ook nog wat aan doen?". Het blijkt dat sommige vormen van voetpijn nogal hardnekkig zijn. En niet altijd zijn zolen de enige oplossing zoals in andere Podozorg blogartikelen te lezen is geweest. Het komt voor dat zolen alleen niet voldoende helpen en er meer voor nodig is om van de pijn af te komen. Voor het op een goede manier aanleggen van een tape is vaak de hulp en deskundigheid van een ander nodig.

Maar, wat u altijd kan doen is oefenen en koelen

Oefenen

Als u forse platvoeten heeft, dan zult u niet met oefenen van uw platvoeten af komen. Maar ze helpen wel voor verbetering van de doorbloeding, soepelheid en kracht.

U kunt zowel onbelast als belast oefenen. Onbelaste oefeningen, bijvoorbeeld zittend, zullen vooral de soepelheid en doorbloeding van de voeten ten goede komen. Belaste oefeningen zullen vooral voor sterkere spieren zorgen. Soms kunnen belaste oefeningen nog niet, als de pijn nog te heftig is.

Onbelaste oefening voor de voetboog

Dit is een oefening die u dagelijks kunt doen en zeker aan te raden is bij voetklachten. Het kan zijn dat het in het begin niet goed lukt omdat u het niet goed aanvoelt. Maakt u zich geen zorgen, dat is heel normaal.

  1. Zet de blote voet op de grond en plaats een dop onder uw voet, zodat hij in het midden van de voetboog contact maakt. Zorg ervoor dat alle tenen contact maken met de vloer.
  2. Probeer het midden van de voetboog omhoog te trekken, waar de dop zich bevindt. De voetspieren zijn klein, dus verwacht geen grote bewegingen.
  3. Hou de tenen vlak en til de voetboog vanuit het midden omhoog, zodat de dop vrij komt te liggen.

Onbelaste oefening voor de voetboog

Onbelaste oefening voor de voetboog

Als u de oefening beheerst en goed aanvoelt, kan u hem overal en altijd toepassen en dan hoeft de voet ook niet ontbloot.

Koelen

Als er veel pijn is, dan is koelen een mogelijkheid. Doe in bijvoorbeeld een leeg plastic flesje water en laat dit in de vriezer bevriezen tot het ijs is. Rol het flesje in een theedoek. Leg dit op de grond en rol er met je voet overheen. Dit heeft niet alleen een koelende werking, maar is tegelijkertijd ook masserend.

Belangrijk is wel, dat het gevoel in de huid wel intact is. Deze oefening kan niet als u een aandoening heeft waarbij het gevoel in de voet niet goed meer is. Dit rollen met de voet over het flesje moet u doen zolang u kan volhouden, maar niet langer dan een kwartier.

Vind een praktijk

Heeft u hulp nodig met het oefenen en koelen? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw