“Apofysitis Calcanei” bij kinderen

In mijn praktijk komen vaak kinderen met pijnklachten aan de hiel. Twee namen hiervoor zijn; de ziekte van Sever of Apofysitis Calcanei. De pijn komt het meeste voor bij jongens in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Bij meisjes komt het voor in de leeftijd van 8 tot 13 jaar.

Hoe ontstaat pijn aan de groeischijf van de hiel?

Het skelet van kinderen bestaat uit kraakbeen en bot (dit is afhankelijk van de leeftijd). In het hielbeen aan de achterkant zit een groeischijf, vanuit die groeischijf verbeent het hielbeen. Aan het hielbeen zit ook de aanhechting van de achillespees. De groeischijf is bij deze kinderen in groeispurt zeer actief. Zo kunnen er gemakkelijk blessures ontstaan.

Intensief bewegen

Er zijn meerdere oorzaken van pijn aan het hielbeen. Door intensief sporten, rennen en springen word er hard getrokken aan de kuitspieren.

Afwijkende voetstand

Als het hielbeen niet recht onder het onderbeenstaat zoals bij platvoeten of holvoeten, trekt de achillespees scheef aan de groeischijf.

Overgewicht

Overgewicht kan een oorzaak zijn, het hielbeen moet het hele gewicht opvangen.

Verkorte kuitspieren

De kuitspieren kunnen verkort zijn. Dit zie je vaak bij kinderen die voetballen.

Hoe herkent de podoloog pijn aan de groeischijf van de hiel?

De podoloog luistert naar het verhaal van ouders en het kind.

Waar zit de pijn?

Bij onderzoek zit de pijn meestal aan de achterkant van het hielbeen en soms aan de voetzool. De podoloog beoordeelt of er zwelling rondom de hiel zit, beoordeelt de achillespees en kuitspieren, knijpt in het hielbeen en kijkt naar de voetstand.

Welke behandelingen zijn er voor pijn aan de groeischijf van de hiel?

Verminderen van belasting

De behandeling om de pijn te verminderen is in eerste instantie de activiteiten verminderen. Een kind kan best nog spelen en sporten tot aan de pijngrens. Echter door de belasting te verminderen worden de hevigere pijnklachten en de duur van de pijnklachten vermindert.

Therapiezolen

De podoloog kan een therapiezooltje aanmeten die de stand van de voeten corrigeren, eventueel met hielheffing en zacht materiaal in de hiel.

Schoenadvies

Een goed passende schoen is heel belangrijk, het liefst met een verende en schokdempende hak.

Oefeningen

Rekoefeningen om de kuitspieren op te rekken, de fysiotherapeut kan hierbij ook helpen.

Medicijnen

Als de pijn te heftig is en met rust de pijn niet afneemt kan er in overleg met de huisarts, pijnstillers gebruikt worden. Immobilisatie met gisp geeft ook rust.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 juli 2025

    De juiste behandeling voor voetklachten

    Echografisch onderzoek helpt bij het vinden van de oorzaak van voetklachten en leidt tot een gerichte, effectieve behandeling op maat.

    Door Lisette de Graauw

  • 17 juni 2025

    “Ik krijg er kromme tenen van!”

    Kromme tenen ontstaan vaak door een doorgezakte voorvoet en kunnen leiden tot eelt, nagelproblemen of pijn bij staan en lopen.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 mei 2025

    Pijn aan uw teen na stoten: wat als het niet overgaat?

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek