UV-straling als oorzaak van huidtumoren op de voeten

Met de zomer in het vooruitzicht is het belangrijk om te weten wat de zon ook met de huid van de voeten en onderbenen kan doen. Bij het ontstaan van kanker speelt de ultraviolette straling van de zon een belangrijke rol. Zonnebrand en periodes van heftige verbranding in de jeugd zijn vooral belangrijk bij het ontstaan ervan.

Soorten huidtumoren

Huidtumoren die op de voeten en onderbenen kunnen voorkomen zijn:

  • Basaalcelcarcinoom
  • Plaveiselcelcarcinoom
  • Melanoom
  • Kaposisarcoom
  • Lymfomen

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom dankt zijn naam aan de gelijkenis met de cellen in de basale cellaag; het is de meest voorkomende vorm van kanker bij de mens. Het basaalcelcarcinoom kan vaak worden herkend aan de parelmoerplanzende rand, opgebouwd uit kleine papeltjes.

Basaalcelcarcinomen komen incidenteel voor op de bovenzijde en de zijkanten van de voeten en op de onderbenen. Op de voetzolen komen de basaalcelcarcinomen bijna niet voor. Het begint meestal met een hardnekkig schilferend plekje of een niet-genezend wondje waarbij soms het glanzende randje te zien is.

Plaveiselcelcarcinoom

Het woord zegt het al dit carcinoom gaat uit van de plaveiselcellen in de epidermis. De ziekte van Bowen is een plaveiselcelcarcinoom, deze kan overal op de huid voorkomen maar de onderbenen van oudere blanke vrouwen zijn duidelijke voorkeurslocaties. Het begint als een klein rood vlekje met enige witte of geelwitte schilfering dat zich geleidelijk en onregelmatig uitbreidt. Later ontstaan korsten. De ziekte van Bowen kan ook overal op de voeten voorkomen. Ook op de voetzolen. Soms nemen deze tumoren de vorm van een wrat aan.

Melanoom

Het melanoom ontstaat uit melanocyten in de huid. Verdacht zijn gepigmenteerde vlekken, plaque of tumor die geleidelijk groter wordt. Uit moedervlekken ontstaan ook melanomen. Moedervlekken die veranderen zijn verdacht. Kenmerken zijn: de vorm; asymmetrisch, de kleur wordt vaak donkerder en de grootte en de begrenzing welke onregelmatig is. Melanomen kunnen overal op de voeten en onderbenen voorkomen.

Kaposisarcoom

Het kaposisarcoom gaat uit van endotheelcellen (bekleding van de binnenzijde) van bloedvaten. Het kaposisarcoom begint meestal op de ledematen vooral op de voeten. Deze vorm van kwaadaardige huidtumor begint met een afwijkende roze en later blauw-rode,donkerblauwe of paarszwarte kleur. De laesies zijn bijna geheel vlekvorming. Later worden het pukkels en noduli. De voeten, vooral de voetzolen zijn voorkeurslocaties. Op voetzolen ziet met vaak een hyperkeratotische nodus.

Lymfomen

De lymfomen ontstaan in de huid uit lymfocyten die in het bloed circuleren. Het is een grote groep van verschillende tumoren. Lymfocyten kunnen T-lymfocyten (afkomstig van de thymus)zijn. Of B- lymfocyten (afkomstig uit het beenmerg). De belangrijkste groep van de T-lymfocyten is de zogeheten mycosis fungoides. Deze heeft 3 stadia: eczemateuze stadium, het plaquestadium en het tumorstadium. In de eczematische stadium wordt de aandoening vaak verward met een schimmelinfectie of mycose en komt overal op de voeten voor. B-cellymfomen presenteren zich als knobbeltjes of plaque.

Kan de podoloog helpen bij huidtumoren op de voeten?

Voor ons als voetdeskundige is een belangrijke rol weggelegd. Wij kunnen de mensen attent maken op verdachte plekken en/of verkleuringen en verdikkingen van de huid van de voeten en voetzolen.

Met aanpassingen aan steunzolen of met gelsokken kunnen wij de druk van de behandelde plekken op de voeten en voetzolen verminderen. Tenslotte raad ik iedereen aan de komende zomer ook de voeten in te smeren tegen de schadelijke straling van de zon.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengte­verschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw