Ode aan de teensok

We kennen en erkennen allemaal het belang van een goede pasvorm van schoenen." Een voetdeskundige zal dit vrijwel altijd bespreken tijdens het spreekuur. Zeker wanneer er steunzolen ingezet worden is het goed te kijken welke schoenen er gedragen worden. Sokken worden veel minder vaak besproken. Terwijl het effect van de juiste sokken aanzienlijk kan zijn. Ik wil in deze blog een pleidooi houden voor het gebruik van teensokken.

Waarom dragen we niet allemaal teensokken?

De voordelen van teensokken

Je kunt teensokken vergelijken met het verschil tussen wanten en vingerhandschoenen. Ze bieden een aantal voordelen; belangrijkste voordeel voor de tenen is het voorkomen van wrijfkrachten van huid op huid. Bij hardlopers is al langer bekend dat teensokken blaren kunnen voorkomen. Ook pijnlijke drukplekken kunnen worden voorkomen. Een ander prettig effect is de temperatuurregulatie door de sokken. Door de omsluiting van iedere teen door het materiaal van de sokken is het beter mogelijk om vocht en warmte af te voeren. Daardoor blijft de huid droger tijdens het lopen. Uiteraard speelt hier de inzet van het juiste materiaal een belangrijke rol (bijvoorbeeld wol).

Een minder bekend effect is de verbetering van de proprioceptie, oftewel het vermogen om de positie en beweging van de voeten waar te nemen; je hebt beter in de gaten wat je aan het doen bent met je voeten tijdens het gaan en staan. Het kan bijdragen aan een beter balansgevoel, zeker niet alleen voor sporters maar ook bij dagelijkse activiteiten. De hele enthousiaste gebruikers combineren het zelfs met 5 teen schoenen. Op basis van eigen ervaring kan ik zeggen dat teensokken ook bijzonder prettig zijn in gewone schoenen. Niet alleen nuttig, maar ook erg comfortabel.

Geen nadelen?

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Zeker wel. Ze nemen iets meer ruimte in beslag, dus ze vereisen een voldoende brede schoen. Verder kost het iets meer moeite om ze aan te trekken. Maar alles bij elkaar wegen de voordelen echt op tegen deze nadelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 juli 2025

    De juiste behandeling voor voetklachten

    Echografisch onderzoek helpt bij het vinden van de oorzaak van voetklachten en leidt tot een gerichte, effectieve behandeling op maat.

    Door Lisette de Graauw

  • 17 juni 2025

    “Ik krijg er kromme tenen van!”

    Kromme tenen ontstaan vaak door een doorgezakte voorvoet en kunnen leiden tot eelt, nagelproblemen of pijn bij staan en lopen.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 mei 2025

    Pijn aan uw teen na stoten: wat als het niet overgaat?

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek