Praktijkvoorbeeld van Podozorg Hoorn

Een vriendelijke stem klonk uit de hal van de praktijk: “Mag ‘ie binnen staan?”. De podoloog keek enigszins verbaasd. Het ging hier niet om een kinderwagen of een huisdier maar om een fonkelende racefiets. “Ja, ziet u, hij is volledig carbon en op maat gemaakt. Ik durf het risico niet te nemen.”

De patiënt was een atletisch gebouwde man van 45 jaar. Hij gaf aan een vervelende klacht te hebben tijdens het wielrennen. Hij fietst drie keer per week zo’n 100 à 120 km. Na ongeveer 80km krijgt hij branderige voorvoeten. De klacht in de voorvoeten verdwijnt meestal direct na het uitdoen van de schoenen maar soms houdt de branderigheid een avond of een dag aan.

Branderige voorvoeten

Zelfs wielerprofs als Michael Boogerd hadden er last van: branderige voorvoeten. Anders dan in het dagelijks leven is deze klacht niet zo makkelijk op te lossen met steunzolen. Immers, in een wielrenschoen is maar weinig ruimte en de voet is gefixeerd in een zogenaamde statische houding. Er wordt in een wielrenschoen dan ook niet afgewikkeld. Bovendien worden veel wielrenschoen (te) strak aangetrokken.

Toch is er wel iets te doen aan branderige voorvoeten. Een paar tips: koop wielrenschoenen in de juiste maat en leest. Heeft u een bredere voet dan gemiddeld (meer dan 100mm breed) dan bestaan er merken met een bredere leest. Bijvoorbeeld Lake of Bont. Maar ook de juiste lengte is belangrijk. Dit lijkt vanzelfsprekend maar te veel wielrenners zitten met gekrulde tenen in de schoenen. Vraag ernaar bij uw bikefitter of fietswinkel. Het is niet moeilijk voor te stellen dat wanneer een voet in de breedte wordt bekneld, dit ook een negatief effect heeft op andere plaatsen. Ook kan de sluiting een oorzaak zijn. Veters zijn minder goed afstelbaar dan klittenband en een zogenaamde BOA is weer fijner te regelen dan een kliksluiting.

Branderige voorvoeten tijdens wielrennen

De plaats van de klikker

Een belangrijke oorzaak van branderige voorvoeten is de plaats van de klikker of cleat. Dit is het plaatje waarmee men de voet op het pedaal fixeert. Ooit is bedacht (en veel bikfitters doen dat nog steeds) dat het midden van het plaatje moet zitten ter hoogte van het grote teengewricht (de bult naast de grote teen) en dus net iets voor de bal van de voet. Hiervoor is echter geen enkele wetenschappelijke noodzaak. Sterker nog er is nooit onderzoek naar gedaan.

Klikkers naar achteren zetten

Het loont zeker de moeite de positie van de klikker iets (plm 4 mm of meer) naar achteren te verplaatsen. U kunt de ‘oude’ locatie markeren door deze met een watervaste stift te markeren. Wanneer uw schoenen een verplaatsing niet toestaan omdat de schroefdraad bevestigingen te ver naar voren zitten kunt u misschien schoenen lenen die dat wel kunnen.

Branderige voorvoeten tijdens wielrennen

Als het niet helpt?

Wanneer u een goed passende schoen heeft en het verplaatsen van de klikker heeft (weinig) effect dan kan er iets anders aan de hand zijn. Heeft u ook wel eens branderige voorvoeten in het dagelijks leven met lang staan of andere sporten, dan kan er sprake zijn van een zogeheten pathologie in uw voet. Podozorger Will van den Akker schreef daarover deze blog.

Vind een praktijk

Heeft u last van branderige voorvoeten tijdens het wielrennen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bron foto's: bikefit.com

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen