De overgang

Vrouwen tussen de 45 en 55 jaar (uitzonderingen bevestigen de regel) krijgen te maken met de overgang. Dit natuurlijke proces hoort erbij maar maakt het niet altijd makkelijk. Tijdens de overgang daalt het oestrogeen niveau en dit zorgt voor de overgangsklachten, waaronder:

  • (Nachtelijk) Zweten
  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Slecht slapen tot
  • Toename van het gewicht
  • Gewrichtsklachten

Deze laatste twee overgangsklachten zijn voor ons als (register) podologen en podotherapeuten belangrijk.

In dit artikel

In dit artikel leest u alles over voetklachten die u kunt krijgen tijdens de overgang. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Waarom komen zere voeten meer voor in de overgangsleeftijd?

Het hormoon oestrogeen heeft een belangrijke functie voor onze botten en het bindweefsel. Een lager oestrogeen niveau heeft effect op de productie van collageen. Collageen is weer belangrijk voor de botten, elasticiteit van de huid, opbouw van spieren, banden, pezen. Minder collageen zorgt er dus voor dat onze botten, gewrichten en spieren minder snel herstellen en minder veerkrachtig zijn.

Voetklachten die voorkomen tijdens de overgang

Typische voetklachten die voorkomen in de overgangsleeftijd zijn:

Daarnaast is er een tweetal voetklachten dat voorkomt tijdens de overgang en specifieke klachten geeft. Deze twee voetklachten omschrijf ik onderstaand.

Slecht op tenen kunnen staan (tibialis posterior pees)

De tibialis posterior pees ofwel de achterste scheenbeenspier is een pees die vaak problemen geeft bij vrouwen in de overgang. Deze pees heeft een belangrijke functie bij het lopen en ondersteund het boogje aan de binnenzijde van de voet. Als deze pees problemen geeft kan men vaak slecht op de tenen staan. Wilt u meer weten over deze pees leest u dan de blog over de tibilais posterior pees van Jasja van Veen.

De tibialis posteriorpees: een van de krachtigste spieren van het onderbeen.

De tibialis posteriorpees: een van de krachtigste spieren van het onderbeen.

Zere voeten bij opstaan (hielspoor)

Hielpijn klachten manifesteren zich vaak met startpijn in de ochtend. Maar ook na belasting, een wandeling of een dag werken. Ook hierover kunt u meer lezen in ons blogartikel 'Alles over een hielspoor'.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Bent u in de overgang en ervaart u problemen of zere voeten? Neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu