Een veelvoorkomende voetklacht

Doorgezakte voeten is een veel gehoorde reden voor een bezoek aan de praktijk. Maar wat zijn doorgezakte voeten eigenlijk? En wat zijn de gevolgen van dit doorzakken?

Ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Door de jaren heen gaat van al het weefsel in ons lichaam, waaronder gewrichten, banden en pezen, de kwaliteit achteruit. Daarnaast kan het zich niet meer herstellen zoals toen we jong waren. In dit verouderingsproces vormen onze voeten geen uitzondering.

Belasting speelt in het verouderingsproces van onze voeten een grote rol. Want ten gevolge van de zwaartekracht absorberen voeten namelijk twee tot drie keer het lichaamsgewicht bij iedere stap die gedurende het leven gezet worden. Aanvullend neemt bij velen de belasting op de voeten toe, doordat ze met het ouder worden toch wat kilootjes aankomen.

Het gebruik van de voeten zal door de jaren heen zijn tol gaan eisen ondanks dat voeten een geweldige en gecompliceerde mechanica hebben om hier weerstand aan te bieden. De voeten zullen veranderen in functie en in vorm.

Kenmerken van het doorzakken

Eén van de kenmerken van ouder wordende voeten is dat ze magerder worden. Doordat het lichaam anders omgaat met het opslaan van vet heeft dit invloed in hoe voeten eruitzien en aanvoelen. Zo worden de vetkussentjes in de voetzolen onder de hiel en de voorvoet dunner. Hierdoor worden de voeten minder gedempt en zullen er minder schokken geabsorbeerd kunnen worden tijdens het lopen. Dit kan klachten geven bij het lopen op blote voeten of schoenen met dunne zolen op harde oppervlakken.

Sommige mensen ontwikkelen, naast de vetkussenatrofie, eelt en likdoorns wat pijnklachten kan geven. Ook zien we op latere leeftijd vaker afwijkende teenstanden, zoals klauw- of hamertenen. Een ander kenmerk van ouder worden voeten is dat ze doorzakken. Ten gevolge van veroudering en belasting zullen gewrichten, banden en pezen hun sterkte verliezen waardoor de voeten kunnen doorzakken. De voetbogen die de voet in de lengte en in de voorvoet de kenmerkende gewelven hebben worden lager. Daardoor zullen de voeten langer, breder en dus platter worden. Er wordt geschat dat voeten elk decennium na de leeftijd van 40 jaar tot een halve maat groeien. Met name de voorvoet zal in breedte toenemen. Dit noemen we ook wel spreidvoet.

Het is overigens heel normaal dat de linkervoet en rechtervoet niet dezelfde maat hebben doordat een voet groter en de andere voet kleiner is. Slechts bij een derde zijn de voeten exact dezelfde maat.

Draag ik te kleine schoenen?

Ja die kans is groot want uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de bevolking schoenen draagt die ten minste één maat te groot of te klein zijn. Het uiterlijk van de voeten verandert, maar wat niet iedereen beseft is dat de voeten door het doorzakken groter worden en dat er dus ook een grotere schoenmaat nodig zal zijn. “Ja, maar ik heb al jaren deze schoenmaat.”

Opvallend veel mensen die de praktijk bezoeken reageren verbaasd als hen verteld wordt dat ze een te kleine schoenmaat dragen. Misschien heb je maat 38 gedragen toen je 20 was, maar reken er maar niet op dat maat gedurende het gehele leven gelijk blijft. Want bij iedereen zal gedurende het leven de voeten van vorm en van maat veranderen. Het is dus belangrijk om de voeten goed op te meten in de lengte én de breedte wanneer je nieuwe schoenen koopt.

Er is een makkelijke manier om inzicht te krijgen of de schoenmaat die gedragen wordt de juiste is. Namelijk door de binnenzolen uit de schoen te halen en hierop te gaan staan. Controleer of de voet netjes binnen de zool valt en dat er bij de tenen voldoende ruimte over is zodat de voet kan bewegen in de schoen om goed te kunnen afwikkelen.

Wat is het risico van het dragen van te kleine schoenen?

Door het dragen van te kleine schoenen kan er verhoogde druk ontstaan. Hierdoor ontstaat eelt en likdoorns. Bovendien kan het dragen van een te kleine schoen de biomechanica van de voet en enkel verstoren, waardoor de afwikkeling niet natuurlijk verloopt. Onderzoeken wijzen uit dat het dragen van een verkeerde schoenmaat bijdraagt aan een verhoogd risico (bij meer dan 50%) op vallen bij oudere mensen.

Vind een praktijk

Heeft u last van doorzakkende voeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Referenties

 • Schwarzkopf, R., Perretta, D. J., Russell, T. A., & Sheskier, S. C. (2011). Foot and shoe size mismatch in three different New York City populations. The Journal of foot and ankle surgery, 50(4), 391-394.
 • Manna I, Pradham D, Ghosh S, et al. A comparative study of foot dimensions between adult male and female evaluation of foot hazards due to using of footwear. J Physiol Anthropol Appl Human Sci 2001;20(4):241-246.
 • Harrison SJ, Cochrane L, Abboud RJ, Leese GP. Do patients with diabetes wear shoes of the correct size? Int J Clin Pract 2007;61(11):1900-1904.
 • Kusumoto A, Ashizawa K. Foot and shoe size of Japanese female university students. J Hum Ergol (Tokyo) 1988;17(1):91-95.
 • Young MJ, Boulton AJ, MacLeod AF, et al. A multicentre study of the prevalence of diabetic peripheral neuropathy in the United Kingdom hospital clinic population. Diabetologia 1993;36(2):150-154.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen