Een voorbeeld uit de podologiepraktijk

“Ik wil graag weer kunnen voetballen, niet op hoog niveau of zo, gewoon een beetje voor mijn plezier, maar ik ga steeds door mijn enkel, meestal links”. De reden van het bezoek van mijn cliënt is helder. Voetballen is zijn grote hobby, hij voetbalt zelf en geeft met veel plezier training aan de jeugd. Op de vraag welke klachten hij heeft en wanneer ze zich voordoen, wordt al snel duidelijk dat het hier gaat om een stabiliteitsprobleem. In het verleden heeft dit al enkele keren geleid tot diverse blessures hetgeen hem momenteel behoorlijk remt in het vrijuit bewegen en beperkt in het uitoefenen van zijn favoriete sport.

Een stukje anatomie

Het voetskelet is een indrukwekkend geheel van 26 botjes (de sesambeenderen niet meegerekend) die als een 3D puzzel perfect in elkaar passen. De Romeinen wisten al hoe ingenieus deze boogconstructie is. Zij baseerden hun bouwwerken op de vorm van de voetboog. Hoe meer druk van bovenaf, hoe steviger de verbinding!

Anatomie van de voet

Spieren en pezen worden door sleuven en groeven geleid naar hun uiteindelijke aanhechtingsplaats en d.m.v. stevige banden en vliezen op de plaats gehouden. Een sterke en uiterst slimme architectuur, die zowel flexibel als star kan zijn, afhankelijk van het al dan niet aanspannen van bepaalde spieren. Deze stelt ons in staat ons voort te bewegen over een glad vlak, maar ook over oneffen terrein en past zich gewoonlijk moeiteloos aan aan iedere ondergrond. Soms zijn er echter afwijkingen in de voetstructuur die dit mechanisme verstoren.

Tijdens het voetonderzoek blijkt een afwijkende botstructuur de oorzaak van de problemen bij mijn cliënt. Bij het naar buiten bewegen van de linker voetzool zie ik de peroneuspees duidelijk over de buitenenkel heen bewegen. De rechtervoet ziet er min of meer hetzelfde uit, alleen lijkt de pees daar, in ieder geval tijdens het onderzoek, nog net achter de enkel te blijven.

Een afwijking van de botstructuur als oorzaak van instabiliteit van de enkel

Door beschadiging van de band(retinaculum) die de pezen van de M. peroneus longus en -brevis op de plaats houdt, maar ook door een (te)ondiepe groeve die de pezen achter de buitenenkel langs moet leiden, kunnen problemen ontstaan.

Afwijking van de botstructuur

Wanneer dit het geval is, kunnen de pezen van beide spieren zich niet optimaal aanspannen. De buitenenkel werkt onder normale omstandigheden als een soort katrol, waarlangs door het aanspannen van de spieren, de buitenste voetrand naar boven en de binnenste voetrand naar beneden wordt getrokken. Bij het ontbreken van deze katrolwerking bewegen de pezen van de M. peroneus longus en -brevis slap over de buitenenkel heen. Bij een misstap kan de enkel nu heel gemakkelijk naar buiten zwikken, doordat het stabiliserende mechanisme van de voet niet naar behoren kan functioneren.

Is er iets aan te doen?

Om terug te komen op de hulpvraag van mijn cliënt wordt in overleg besloten tot het aanmeten van een stevige sportkuip met iets verhoging onder de hiel. Door deze hielheffing en het geven van extra stabiliteit is de verwachting dat de voet minder snel naar buiten zal draaien, waardoor de hierdoor ontstane blessures in de toekomst hopelijk kunnen worden voorkomen.

Oefeningen om klachten bij een instabiele enkel te verminderen

Bij een instabiele enkel kunnen uw enkelbanden hun werk niet meer goed doen doordat ze beschadigd of uitgerekt zijn. In deze video laten wij u zien hoe u door middel van oefeningen het herstel van de enkelbanden bevorderd.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Heeft last van een instabiele enkel? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw