Verstoring van de drainage van lymfe

Oedeemvorming komt veel voor en is een verstoord evenwicht tussen de productie van lymfe ten gevolge van de filtratie van de weefsels enerzijds en de drainage van dit vocht anderzijds. Zonder stagnatie van de afvoer is er geen oedeem.

Oorzaken van verstoring van de drainage van lymfe

De meest voorkomende oorzaken van verstoring van de drainage van lymfe zijn:

 • Leeftijd. Ouderen hebben er meer last van dan jongere, deels omdat ze vaak minder bewegen
 • Spataderen, ze hebben minder doeltreffend functionerende kleppen en omdat de vaatwand is uitgerekt kan er meer gelekt worden naar het interstitiële milieu
 • Aderontsteking
 • Hartinsufficiëntie
 • Overgewicht
 • Ontsteking
 • Trauma
 • Bloeduitstorting (hematoom)
 • Fractuur
 • Zwangerschap

Het kan ook een aangeboren onvoldoende aantal en/of verminderde kwaliteit van de lymfebanen zijn. Meestal kunnen de aanwezige lymfebanen de fysiologische lymfedrainage nog net aan. Echter zodra er meer lymfe wordt aangeboden treedt oedeemvorming op.

Een andere oorzaak van oedeem is de onderbreking van de lymfebaan door bijvoorbeeld operatieve doorsnijding, traumatische invloeden of therapeutische radiologische bestraling. Ook de operatieve verwijdering van lymfeknopen (zoals het geval is bij kanker) betekent een onderbreking van de lymfe-afvoer en kan een oedeem veroorzaken.

Wat is het lymfestelsel eigenlijk?

Net als het bloedvatenstelsel hebben we ook het lymfevatenstelsel. Ik noem het altijd het afvoersysteem van ons lichaam en is om die reden ook erg belangrijk voor onze gezondheid.

Het lymfevatenstelsel ligt nagenoeg parallel aan de bloedvaten en is een open systeem, in tegenstelling tot de gesloten bloedsomloop. Het bestaat uit lymfevaten, lymfebanen en lymfeklieren. Lymfe (weefselvocht) dat de bloedbaan heeft verlaten, wordt vanuit de extracellulaire (buiten de cel gelegen) ruimte opgezogen door de lymfevaten, wordt gefilterd in de lymfeklieren en de lymfevaten voeren de lymfe terug naar het bloed d.m.v. twee grote afvoerbuizen nl de borstbuis (ductus thoracicus) en rechterlymfebuis (ductus lymphaticus).

Opgezette benen en voeten door oedeemvorming

Het lymfevocht, het weefselvocht in de vaten, vervoert ook stoffen, net als uw bloedvaten. Dit zijn echter geen voedingsstoffen die naar de cellen en weefsels toegebracht worden. Het gaat hier juist om het vervoeren en verwerken van afvalstoffen, beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers, die door de lymfe worden opgehaald, onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Uw lymfestelsel werkt dus als een filter en is de belangrijkste reinigingsdienst van uw lichaam.

Wat zijn de klachten van lymfoedeem in onze voeten en benen?

Door oedeemvorming zetten de voeten en benen op en geven een zwaar en vermoeid gevoel. Door de zwelling gaat het bewegen minder makkelijk. Gewrichten voelen stijf en de huid staat strak en gespannen en ziet soms glazig. Ook kan de huid gaan jeuken en schilferig worden. U bent ook gevoeliger voor wondroosinfectie. Wondroos is ook erg pijnlijk en u voelt zich ziek met soms hoge koorts.

Wat kunnen we zelf doen aan gezwollen benen en voeten?

We geven u graag een aantal handige tips:

 • Lang stilzitten is niet gezond. We hebben beweging nodig en onze spieren helpen ons lymfesysteem door het ritme van samentrekkingen en ontspanning. Hierdoor komt er een betere circulatie zowel voor onze bloedvaten als ons lymfesysteem. Probeer als het kan 2 x per dag een halfuur te lopen en sport regelmatig om spierkracht op te bouwen
 • Als u lang moet zitten in bv een vliegtuig, probeer dan af en toe toch een stukje te lopen, strek uw benen en probeer zittend uw kuitspieren wisselend aan te spannen en te ontspannen. Gebruik desnoods steun- of vliegtuigkousen om de oedeemvorming tegen te gaan. Zorg voor een goede zithouding en ga niet met uw benen over elkaar zitten waardoor er afknelling ontstaat.
 • Drink voldoende, ons lichaam houd vocht vast als het te kort krijgt
 • Draag geen knellende kleding en/of schoenen
 • Lymfedrainage door een masseur of fysiotherapeut. Er zijn mensen die een specialisatie hebben op dit gebied en zij kunnen het lymfestelsel helpen om op gang te komen. Ook bepaalde tapevormen (lymfetape) kunnen goed helpen.
 • Gebruik niet te veel zout, zout houdt vocht vast en neem zoveel mogelijk gezonde voeding. Van sommige groente en kruiden is bekend dat ze vocht afdrijvend zijn
 • Probeer te veel stress te vermijden. Stress is over het algemeen een slechte raadgever voor ons lichaam. Dus ook voor ons immuunsysteem.

Wat kan een registerpodoloog of podotherapeut voor u betekenen?

Bij klachten van lymfoedeem in voeten en benen kan de registerpodoloog of podotherapeut een adviserende rol hebben. Onder andere schoenadvies, veel schoenen gaan knellen op het moment als u last hebt van oedeemvorming in de onderbenen, voeten en enkels. Soms puilen de voeten letterlijk uit de schoen.

Omdat sommige mensen met oedeem pijn krijgen met wandelen, terwijl het zo belangrijk is om in beweging te blijven is een ondersteunende therapiezool geïndiceerd waardoor ze het wandelen langer vol houden.

Ook voetoefeningen en wandeladviezen kunnen helpen om de voeten sterker te maken en met de juiste schoenen en wandeladviezen kunt u letterlijk weer in beweging komen. Dit is goed voor de bloedsomloop, uw conditie en dus ook voor de oedeemvorming in de onderbenen en voeten. Daarnaast adviseren we als nodig te kijken voor een steunkous of voor een ondersteunende compressiekous om verdere oedeemvorming tegen te gaan.

Afhankelijk van de mate van oedeemvorming kan het ook gebeuren dat we adviseren contact op te nemen met de huisarts om de oorzaak nader te onderzoeken.

Vind een praktijk

Heeft u last van opgezette benen en voeten door oedeemvorming? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen