Zoveel beroepen, zoveel verschillende schoenen

Kunnen de zolen dan ook in mijn werkschoenen? Deze vraag staat in de top 10 van meest gestelde vragen in de praktijk. Het antwoord is niet zomaar ja of nee, maar is afhankelijk van de soort schoen. In heel veel gevallen zal het antwoord ja zijn, mits de schoen die gedragen wordt voldoende ruimte heeft om een podologische zool in te leggen. Zie blog “Wat zijn goede schoenen”. Dit geld dus voor iedereen die gewone dagelijkse schoenen kan en mag dragen op het werk.

Schoenen met bescherming

Vooral in de bouw, maar ook in magazijnen en in sommige werkplaatsen is het verplicht om schoenen met een bepaalde bescherming te dragen. Grofweg kan er hier onderscheid gemaakt worden in 3 categorieën, namelijk werkschoenen , beroepsschoenen en veiligheidsschoenen.

 • Werkschoenen hebben de letter O als code (occupational) EN ISO 20347
 • Beroepsschoenen de letter P (protective (anti perforatie)) EN ISO 20346
 • Veiligheidschoenen de letter S (safety) EN ISO 20345

Om te bepalen welke mate van bescherming nodig is word er eerst een risico analyse gedaan, als hieruit blijkt dat er een PBM (persoonlijk beschermingsmiddel) nodig is kan er een keuzeboom ingevuld worden om te bepalen welke bescherming nodig is. Klik op de onderstaande knop!

Ga naar de keuzeboom

Bij bedrijven wordt deze risico inventarisatie gedaan en aan de hand daarvan worden meestal door het bedrijf de mate van bescherming die in de schoen nodig is per functie vastgelegd.

Schoenen met bescherming en zolen

In deze schoenen mag niet zomaar een andere zool worden gedragen. Dit heeft te maken met de veiligheidscertificering die er op deze schoenen is afgegeven. Voordat deze schoenen het CE logo en de EN-ISO certificering mogen voeren wordt de schoen aan een aantal testen blootgesteld, zoals impact op de neus, statische elektriciteit en zoolpenetratie. Pas als de schoen aan de europese normen voldoet krijgt deze de certificering.

Op het moment dat er dus iets in de schoen wordt aangepast kloppen deze testen niet meer en vervalt dus ook de certificering.

Zolen in de certificering

Is het dan niet mogelijk om zolen te dragen in werk en veiligheidsschoeisel? Gelukkig wel!

De zool moet dan wel aan de eisen voldoen en pas nadat alle testen opnieuw met die manier van zolen maken goedgekeurd zijn voor dat model schoen, krijgt de zool een verklaring mee dat met die maakwijze de zolen conform de eisen van normering vervaardigd zijn, de conformiteitsverklaring. Het ligt aan het merk en model veiligheidsschoen welke mogelijkheden er zijn om een aangepaste zool te maken die technisch goed is, een registratie van materiaal bij het merk of een conformiteitsverklaring mee krijgt.

Overleg met de podoloog wat er voor jou werk/veiligheidsschoen van toepassing is, of voor welke schoen het mogelijk is een zool te maken die een conformiteitsverklaring meekrijgt. Helaas is het (nog) niet mogelijk is voor alle werk/veiligheidsschoenen een zool te maken die een conformiteitsverklaring mee krijgt, wel is het zo dat deze lijst steeds langer wordt.

Vind een praktijk

Wilt u meer weten over therapiezolen in uw werkschoenen? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen